Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Adress saknades – tomtägare slipper böta 114 000 kronor

Ägarna hotades av höga viten för att en nedskräpad tomt inte städats upp. Men det fanns en miss i delgivningen.
– Man slipper betala den här gången, men vi tar nya tag, säger Patrik Eriksson, miljöchef i Laholm.

Laholms kommun glömde att berätta vilka adresser som familjen skulle delges på. Därför stryker mark- och miljödomstolen hela vitet på sammanlagt 114 000 kronor.

– Det är naturligtvis olyckligt att det blivit så här, säger miljöchef Patrik Eriksson.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Knut Slettengren (M) instämmer:

– Det känns lite märkligt att beslutet blivit så här, men om domstolen säger att vi ska göra på rätt sätt så ska vi göra det, säger han.

Skräptomt på landsbygden

Skräptomten i fråga består egentligen av två av skrot och avfall belamrade fastigheter långt ute på landsbygden utanför Veinge. De nyttjas av den vuxne sonen i familjen och ägs av honom och dödsboet efter hans far, sedan båda hans föräldrar gått bort.

Miljökontorets kamp mot nedskräpningen, som sonen stått för, har pågått i snart 20 år. År 2014 meddelade kommunen far och son att så kallad förenklad delgivning skulle användas i ärendet i fortsättningen. Det betyder att kommunen skickar två brev med sina förelägganden, och sedan anses mottagaren delgiven.

Genom åren har ibland har en del skrot och avfall plockats bort från fastigheterna, men i stället har annat tillkommit. Kommunen ser nedskräpningen som ett miljöproblem. Bild: Miljökontoret
Genom åren har ibland har en del skrot och avfall plockats bort från fastigheterna, men i stället har annat tillkommit. Kommunen ser nedskräpningen som ett miljöproblem. Bild: Miljökontoret

Beskedet gavs genom polisdelgivning. Men en uppgift saknades alltså, vilket domstolen nu har upptäckt sju år senare.

– I vårt följebrev från 2014 står det inte uttryckligen att vi kommer att förelägga dem på just den här adressen. Vi tycker att det är en självklarhet eftersom de alltid bott på samma adress, säger Patrik Eriksson.

Inget problem tidigare

Han kallar missen för ”en juridisk teknikalitet”.

– Ärendet har rullat på sedan 2014. Åtminstone två gånger har vi fått utdömt vite mot paret utan att det varit något problem med delgivningen.

Patrik Eriksson är miljöchef på Laholms kommun. När han började på kommunen hade ärendet om den nedskräpade tomten redan pågått i många år. Bild: Henrik Williamsson, arkiv
Patrik Eriksson är miljöchef på Laholms kommun. När han började på kommunen hade ärendet om den nedskräpade tomten redan pågått i många år. Bild: Henrik Williamsson, arkiv

Den här gången kommer nedskräparen undan. Men kommunen ger inte upp.

– Vi får börja om med ny inspektion, nya bilder, nytt föreläggande, ny tid och i förlängningen nytt beslut om utdömande av vite, säger Patrik Eriksson.

Ser du något slut på ärendet?

Miljöchefen tar en lång paus.

– Jag hoppas naturligtvis att det kommer att bli uppstädat någon gång, säger han och sätter visst hopp till att en bouppteckningsman nu till slut har fått hand om dödsboet.

Tomten ligger avskilt. Varför får den inte bara se ut så här?

– Det finns regler om att miljöfarligt avfall inte får finnas på fastigheter. Dunkar, bilbatterier och annat måste hanteras på rätt sätt. Dessutom finns där mycket annat skräp. Det borde egentligen tagits bort för länge sedan, men vi har bara den här möjligheten att agera genom att få utdömt vite, säger Patrik Eriksson.

LÄS MER: Trots jätteböter: Familjen vägrar städa privat soptipp

LÄS MER: Kommunen hotar dödsbo med skräpvite

LÄS MER: Dödsbo slipper skräpvite – son tvingas betala 100 000

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här