Thomas Parkell, trafiklärare på Pilens trafikskola, menar att a-traktorförare övar upp en trafikvana som de kan ha nytta av när de tar bilkörkort.
Thomas Parkell, trafiklärare på Pilens trafikskola, menar att a-traktorförare övar upp en trafikvana som de kan ha nytta av när de tar bilkörkort. Bild: Jerry Carlsson

A-traktorförare bättre rustade för bilkörkort

A-traktorförare behöver färre körlektioner för bilkörkort än andra.
– Under tre år övar de upp en viss färdighet på vägarna. Även om det finns en del saker som de är sämre på, säger Thomas Parkell, trafiklärare på Pilens trafikskola i Laholm.

ANNONS
LocationLaholm||

Antalet a-traktorer i Laholms kommun ökar.

– Cirka hälften av de elever som jag utbildar för mopedkörkort väljer att köra a-traktor i stället för moped när de är klara med utbildningen. Det märks tydligt att det här med a-traktorer är en uppåtgående trend, säger Thomas Parkell.

Får ett försprång

För att köra a-traktor måste man vara 15 år och ha mopedkort. Många har alltså kört sitt fordon på vägarna i tre år när det är dags att ta bilkörkortet.

Och det kan ha sina fördelar.

– Vi märker att a-traktorförare har lättare för sig att lära sig att köra vanlig bil. Under åren i a-traktorn övar de upp en viss trafikvana och lär sig hur elementära saker som broms, gas och koppling fungerar. De får ett försprång helt enkelt och klarar uppkörningen med färre körlektioner än andra, säger han.

ANNONS

A-traktorförare har dock vissa fula vanor.

– Sikten bakåt i en a-traktor är ofta begränsad och därför använder a-traktorförare sig ofta av sidospeglarna. Uppmärksamhetsbiten kan därför vara bristfällig.

Även om Thomas Parkell anser att a-traktorförare generellt kör ganska bra efterlyser han skärpta regler.

– Jag tycker till exempel att det borde vara krav på bilbälte och att manipulation av hastighetsbegränsningen borde försvåras. Fordonstypen har exploderat i popularitet under de senaste åren, men lagstiftningen har tyvärr inte hängt med i utvecklingen, säger han.

”Många inser värdet av att ha körkort”

Lågkonjunkturen slår hårt även mot Pilens trafikskola.

– Under hösten kände vi av ett rejält tapp. Vi hade nog mellan 30 och 40 procent färre elever jämfört med samma tid förra året. Ett genomsnittligt körkort kostar runt 25 000 kronor och det är såklart sådana saker som får stryka på foten till förmån för betalning av elräkningar och räntor.

Han märker dock att kunderna är på väg tillbaka.

– Jag tror nog att många inser värdet av att ha körkort i en tid när de flesta arbetsgivare kräver det. Ett körkort öppnar dörren för många karriärmöjligheter, säger Thomas Parkell.

LÄS MER:Krocktest visar: Bälte livsviktigt i A-traktor

LÄS MER:Nya regler för a-traktorer föreslås: ”Mycket bättre egentligen”

ANNONS