92 tomter styckas av från Svenssons arvetomt

Familjen Svensson vill låta husägare köpa loss tomterna de arrenderar i norra Mellbystrand. 92 småhustomter håller på att styckas av i badorten.

ANNONS
LocationMellbystrand||

Svenssons mark i Mellbystrand har gått i arv i flera generationer sedan 1930-talet. Där ingår bland annat strandmark, sanddyner, Marias camping och närmare hundra arrendetomter.

– Vi har fått önskemål från enskilda arrendatorer om att få köpa sina tomter, plus att när man ska bygga om är det oklarheter kring var gränserna går, säger Göran Svensson om varför hans släkt nu tagit steget att stycka av sin stora fastighet Åmot 2:4.

– Vi har 95 tomter, men vi vet inte om 5 eller 50 är intresserade av att köpa sina tomter. Vi har inte träffat några avtal och räknar inte med att sälja alla tomter. Många tycker att det är bra att arrendera och man ska ju ha fram kapitalet, fortsätter han.

ANNONS

Tomter såldes varje år

Fram till 1960-talet sålde familjen enskilda tomter varje år, men på grund av skatteskäl stannade det av. Nu arbetar Lantmäteriet på en jättelik avstyckning av tomterna som finns kvar.

Vad fritidshusägare och permanentboende som vill köpa loss sin tomt får betala återstår att se.

– Vi har inte fastställt det exakt än, men vi går i princip efter taxeringsvärdet som brukar grunda sig på 75 procent av marknadsvärdet. Det är ungefär så vi kommer att beräkna det, säger Göran Svensson som är ordförande i släktens fastighetsbolag.

73 miljoner kronor

Svenssonfamiljen har med åren blivit vittförgrenad. För några år sedan lade ättlingarna över sina andelar i ett gemensamt bolag, Åmot fastigheter AB, där Åmot 2:4 är den största delen. Bolagets fastighetsinnehav har ett bokfört värde på 73 miljoner kronor.

De gråfärgade delarna, som är inringade med rött, ingår i fastigheten Åmot 2:4 i Mellbystrand. Karta från 2017.
De gråfärgade delarna, som är inringade med rött, ingår i fastigheten Åmot 2:4 i Mellbystrand. Karta från 2017. Bild: Laholms kommun

För tre år sedan fördes diskussioner med Laholms kommun. Kommunen ville köpa Svenssonfastigheten för att komma åt vägar, grönområden och stranden.

”Stranden har ett värde”

– Vi kom inte överens om prisnivån då och sedan har vi inte haft några diskussioner, men vi har givetvis fortfarande ett intresse av att ta hand om de delarna, säger Mikael Lennung, mark- och exploateringsstrateg på Laholms kommun.

Vi var inte intresserade av att skänka bort det.

Från ägarsidan låter intresset svalare.

– Allting kan diskuteras, men det är inte högaktuellt nu. Vi var inte intresserade av att skänka bort det. Strand och dynområde har ändå ett värde, säger Göran Svensson och fortsätter:

ANNONS

– Vi har ett 90-tal dynstugor som hyr och Marias camping, och räknar med att behålla allting som i dag minus ett antal arrendatorer.

Oklara tomtgränser

Arrendetomterna är koncentrerade kring Gränsvägen och Assarsvägen, norr om Birger Pers väg. Ett viktigt skäl för avstyckningen är att tomtgränserna är oklara, vilket inte minst ställer till det när någon vill söka bygglov.

Lantmäteriet har försökt utgå från befintliga staket och häckar för att fastställa tomtgränserna. I vissa fall hamnar byggnader och uthus för nära gränsen enligt bestämmelserna i detaljplanen.
Lantmäteriet har försökt utgå från befintliga staket och häckar för att fastställa tomtgränserna. I vissa fall hamnar byggnader och uthus för nära gränsen enligt bestämmelserna i detaljplanen. Bild: Jonatan Gernes

Lantmäteriet har försökt att följa häckar och staket när gränsdragningarna nu ska fastställas. Det betyder att elva tomter blir något mindre än detaljplanen tillåter. Det är miljö- och byggnadsnämnden i Laholms kommun beredd att se mellan fingrarna med som en mindre avvikelse.

Vad värre är har lantmätarna också identifierat 60 stycken fastigheter där byggnader placerats för nära fastighetsgränsen. Det gäller allt från uthus och garage till, i 16 fall, själva huvudbyggnaden. Men även här finns möjligheter att göra vissa undantag.

Delade uppfattningar i släkten

Göran Svensson räknar med att fastighetsregleringen blir klar under hösten.

Hur känns det att ta det här steget efter så många år i släktens ägo?

– Det råder delade uppfattningar om det. Många arrendatorer har haft sina tomter i generationer och vi har inget emot att de får köpa ut sina tomter. Däremot tror jag att vi gärna behåller det andra i släkten, säger Göran Svensson.

ANNONS

LÄS MER: Svenssons arvetomt kan säljas som bolag

LÄS MER: Kommunen vill köpa Svenssonfastigheten

ANNONS