Laholms tre kommunråd ville att personalen inom äldreomsorgen skulle bjudas på smörgåstårta. Beslutet ändrades raskt till att gälla alla anställda inom socialtjänsten.
Laholms tre kommunråd ville att personalen inom äldreomsorgen skulle bjudas på smörgåstårta. Beslutet ändrades raskt till att gälla alla anställda inom socialtjänsten. Bild: Carin Rudehill

900 anställda på kommunen ska bjudas på coronatårta

Laholms kommun vill visa sin uppskattning till personalen som kämpar i coronatider. När restriktionerna lagt sig ska de 900 anställda inom socialtjänsten bjudas på smörgåstårta.

ANNONS
LocationLaholm||

– Det är ett trevligt sätt att uppmärksamma att vi tycker att det är ett fantastiskt jobb som görs, säger initiativtagaren Roland Norrman (M), ordförande i kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott.

Han kallar arbetssituationen inom inte minst äldreomsorgen för ”extrem” och tiden sedan coronasmittan kom till kommunen för ”extraordinär”.

M-kommunrådet Roland Norrman tog initiativet till att uppmärksamma personalen som kämpar i coronatider.
M-kommunrådet Roland Norrman tog initiativet till att uppmärksamma personalen som kämpar i coronatider. Bild: arkiv

– Med lite personal, och rädsla, så gör man fortfarande det jobb man är utbildad och satt till. Det är verkligen inte helt riskfritt. Det tycker jag man ska uppmärksamma.

Inte bara äldreomsorgen

Kommunråden tänkte i första hand på personalen inom äldreomsorgen, men efter synpunkt från socialchefen Christel Sundberg ska alla anställda inom socialtjänsten få del av smörgåstårtan.

ANNONS

Ska vi verkställa det i dag får vi köpa en liten smörgåstårta till var och en och skicka till hemadressen.

– Det är faktiskt inte bara i äldreomsorgen som vi har haft personal som har kämpat, utan det har varit inom hela socialtjänsten, lss och ifo-verksamheten som vi drabbats direkt och indirekt. Alla har ställt upp fantastiskt för varandra, säger Christel Sundberg.

Socialchefen Christel Sundberg såg till att alla anställda inom socialtjänsten, cirka 900 personer, ska få del av tårtkalaset.
Socialchefen Christel Sundberg såg till att alla anställda inom socialtjänsten, cirka 900 personer, ska få del av tårtkalaset. Bild: arkiv

Roland Norrman hoppades på tårtkalas före sommaruppehållet. Men så snart lär det inte bli.

– Ska vi verkställa det i dag får vi köpa en liten smörgåstårta till var och en och skicka till hemadressen. Drar vi ihop personalen går vi emot alla rutiner som vi själva har ställt upp för att minska smittspridning och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det ger helt fel signaler, säger Sundberg.

Kritiska situationer

Därför får politikens tack till personalen vänta tills verksamheten kan återgå till fysiska möten. De tre kommunråden har tänkt sig vara med på de två äldreboenden som drabbats av smittan.

Vad tror du den här gesten betyder för personalen?

– Det är ett sätt att visa uppskattning som jag tror att väldigt många kommer känna att man är sedd och fått någon form av uppskattning. Jag kan inte mer än instämma i det som personalutskottet sagt, att personalen gör ett fantastiskt arbete. I kritiska situationer steppar man upp och hjälps åt, säger Christel Sundberg.

Om någon skulle tycka att tårta är väl gott, men ge oss högre lön eller mer ledigt i stället?

ANNONS

– Då skulle jag svara att nu börjar vi prata helt andra pengar. Det här är bara en liten extra uppmärksamhet. Vad det blir i övrigt har vi över huvud taget inte kommit in i än, säger Roland Norrman.

När det blir tid för tårtkalas är inte bestämt än. Först måste man lätta lite på coronarestriktionerna så att personalen kan samlas fysiskt igen. Just nu genomförs de flesta möten digitalt på distans.
När det blir tid för tårtkalas är inte bestämt än. Först måste man lätta lite på coronarestriktionerna så att personalen kan samlas fysiskt igen. Just nu genomförs de flesta möten digitalt på distans. Bild: Maja Suslin / TT

LÄS MER:Randerslund helt friskt från coronasmitta

LÄS MER:En tredjedel av kommunens sjuksköterskor är hemma

LÄS MER:Äldre nekas hemvård i sommarstugan

ANNONS