87-åring lämnade ut bank-kod: ”Han kunde ju mitt personnummer”

Ett samtal för att återbetala pengar för pensionärsrabatt. En 87-årig kvinna lämnade ut både sin pinkod och sin bank-id-kod till bedragare.

ANNONS
|

– Hon är i generationen när hon vill göra rätt och vara alla till lags och hon sa efteråt att hon tyckte att allt stämde eftersom han kunde hennes adress och personnummer, berättar den 87-åriga kvinnans son.

Han kontaktade HP för att varna andra. Hon vet att hon inte under några omständigheter ska lämna ut sina bankuppgifter på telefon men gjorde det ändå.

– Hon sa efteråt att hon vet ju att hon inte ska, men förstod inte vad som hände. De som ringer är ju väldigt skickliga, säger sonen.

Ville ge henne pengar tillbaka

Kvinnan hade fått ett telefonsamtal vid lunchtid på onsdagen, där en man presenterade sig som att han ringde från Telias ekonomiavdelning. Han behövde hennes bankinformation för att kunna återbetala pengar som hon hade betalat in för mycket. Hon skulle såklart få pensionärsrabatt, men den hade de missat att dra av på hennes faktura.

ANNONS

– Eftersom hon är lite virrig och inte hittade sina bankpapper hade han fått hennes kod till bankkortet och till hennes mobila bank-id. Jag kom in i rummet och jag hörde att hon sa att hennes son kom hem och att han kunde hjälpa till att ta fram uppgifterna, men då tackade de och la på, säger sonen och fortsätter:

– Hon har inte ens Telia som operatör.

Spärrade hennes kort och bank-id

Mannen sprang direkt ner till banken för att hjälpa sin mamma att spärra både hennes kort och bank-id och inga pengar hade hunnit gå iväg. När han kom tillbaka tog han hennes telefon och ringde tillbaka till det nummer de hade ringt från.

– De var lite dumma som svarade, men de sa att pengarna var återbetalda och att allt var i sin ordning och avslutade samtalet.

När sonen i efterhand googlade numret var det uppenbart att det använts under en tid för liknande syften.

– Man undrar hur många de hunnit lura. Det stod ju direkt att man varnade för att numret tillhörde telefonbedragare.

Anmälan upprättad hos polisen

Händelsen är polisanmäld och mannen har också överlämnat telefonnumret till polisen.

– Nu önskar man bara att de kunde plocka in honom så att det inte händer fler, säger sonen.

ANNONS

– Man kan misstänka att vissa saker dyker upp i flera anmälningar och då finns det anledning att försöka se ett samband, det är ju trots allt någon som betalar för telefonnumret, säger Christer Andersson på Laholmspolisen.

ANNONS