75 000 i böter – husen målades om utan lov

Två ljust pastellfärgade hyreshus i Laholm målades om till svart och orange. Om det blev snyggt går meningarna isär. Att det gick för snabbt är helt säkert.

ANNONS
LocationLaholm||

Ommålningen på Handskvägen 1 och 2 kostar nu fastighetsägaren dryga böter.

– Det är inte klokt. Jag tycker att det är alldeles åt helsike när det bara gäller målning, säger Leif Olsson, som ligger bakom Rållia Fastighetsbolag AB, som drivs av hans barn.

Inspiration från Hallarna

De två trähusen med åtta lägenheter, väl synliga från Ängelholmsvägen där de ligger mittemot gamla Shelltomten, har bytt kulör från slitna, ljusa pastellfärger till koksgrå med detaljer i en slags aprikos.

– Vi ville få stil på grejorna och tyckte i vår fantasi att det blev jättebra, säger Leif Olsson som uppger att bolaget tog inspiration från Hallarna i Halmstad och att man valde en tuff färgsättning för att ge husen en modernare framtoning när det nu byggs två nya stora bostadskomplex strax intill på båda sidorna.

ANNONS
Köpcentrumet Hallarna i Halmstad har gett fastighetsägaren inspiration till färgsättningen, som man själv beskriver med ord som djärv, tuff och modern.
Köpcentrumet Hallarna i Halmstad har gett fastighetsägaren inspiration till färgsättningen, som man själv beskriver med ord som djärv, tuff och modern. Bild: Benjamin Troff/arkiv

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Förbipasserande och boende har gett både ris och ros. Någon lämnade in en anonym anmälan till Laholms kommun.

Glömt söka bygglov

Bolaget hade nämligen glömt att anmäla fasadändring och ansöka om bygglov innan målarfärg och pensel åkte fram.

– Det är jag som missat det. Det föll mellan stolarna på grund av interna missförstånd, säger Leif Olsson.

Man får kanske skilja på privatpersoner som gör fel och företag som är etablerade i branschen

Bygglov har beviljats av tjänstemännen i efterhand. Men det hjälper inte. För den olovliga fasadändringen har miljö- och byggnadsnämnden nu beslutat att ta ut en byggsanktionsavgift enligt plan- och bygglagen. Baserat på 670 kvadratmeter och att det rör sig om flerbostadshus blir avgiften hela 75 207 kronor.

– Det är två hus och man får kanske skilja på privatpersoner som gör fel och företag som är etablerade i branschen, säger Knut Slettengren (M), ordförande i nämnden.

Två flerbostadshus som ligger väl synliga från Ängelholmsvägen har målats om utan att fastighetsbolaget sökte bygglov.
Två flerbostadshus som ligger väl synliga från Ängelholmsvägen har målats om utan att fastighetsbolaget sökte bygglov. Bild: Jonatan Gernes

Färgfrågor blir politiska

Beträffande den djärva färgsättningen säger han att ”den kan man tycka mycket om, men det är överspelat nu”. I framtiden vill ledamöterna ha mer att säga till om liknande i färgfrågor.

– Vi har bett tjänstemännen komma och redogöra för nämnden vad utformning och gestaltning har för betydelse. Vi vill gärna ha den diskussionen i nämnden och ska se över om frågan ska vara delegerad till tjänstemännen som i dag, säger Knut Slettengren.

ANNONS

Jämför med Widiksson

Lars Olsson har drivit byggbolag i Laholms kommun i 48 år.

Widikson fick 500 000 i böter och sågade ner en hel skog. Vi får 75 000 för det här.

– Jag har alltid skött mig och tycker att man kan se mellan fingrarna med det här. Widikson fick 500 000 i böter (egentligen skadestånd, reds. anm.) och sågade ner en hel skog. Vi får 75 000 för det här. Jag tycker att det är väldigt trist, säger han.

LÄS MER:Företag straffas för tjuvstart med färgbyte

LÄS MER:Ingen ursäkt för ägare som rev kulturmärkt hus

ANNONS