75-åring döms efter Facebook-inlägg

En 75-årig man döms för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit nedsättande om muslimer på Facebook.

ANNONS
|

Mannen hävdar sin oskuld och menar att det inte är han som har skrivit det som står. Han har bland annat sagt i förhör att han har gett bort några gamla datorer och att det skulle kunna vara därigenom kommentarerna kommer.

Men rätten tog det inte för troligt och har klarlagt att det är mannen som har skrivit.

Händelserna gäller inlägg gjorda under sommaren 2019, under en länk till en nyhetsartikel som handlade om busschaufförer och de regler som fanns i samband med bön.

Eftersom det spreds i grupp med över 4 000 medlemmar anser rätten att det har blivit stor spridning. Mannen har även skrivit ett liknande inlägg ett par år tidigare, men då angående en artikel som beskrev hur ett bygglov utfärdats för en moské.

ANNONS

För att en kommentar ska kunna vara hets mot folkgrupp måste den uppfylla tre kriterier, att den består av ett hot eller är nedsättande och riktat mot en grupp. Dessutom att den sprids till ett större antal människor.

Genom att mannen har skrivit i en grupp med tusentals medlemmar, menar rätten att hans uttalande uppfyller detta och dömer honom därför för hets mot folkgrupp.

75-åringen anses leva ett liv under ordnade former och finns inte tidigare i belastningsregistret. Det påverkar hans straff, och han döms till villkorlig dom och dagsböter.

ANNONS