Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

60 kvinnor som formade näringslivet visas i ny utställning

Vad har modehandlaren Agnes Ekwall, restaurangägaren Gerda Romberg och hotellägaren Cecilia Kim gemensamt? De är alla drivna kvinnor och en del av en ny utställning som visar upp olika Laholmskvinnor som varit framstående i näringslivet.

Tidigare har Gamla Laholm ställt ut flera utställningar med temat ”Laholmare förr och nu”. Den nya utställningen i Rådhuset är en fortsättning på det, men den här gången uppmärksammas framstående kvinnor med koppling till Laholm.

LÄS MER: Överlevare från andra världskriget lyfts fram i ny utställning

– Vi ville lyfta fram kvinnorna och visa vilken påverkan de haft på samhället och dess utveckling, säger Nils Danred från Gamla Laholm.

Drygt 60 kvinnors liv redogörs

Drygt 60 olika kvinnor finns med i utställningen, som är framtagen i samarbete mellan Gamla Laholm, Winnet Laholm, kommunens näringslivsenhet, MacMedia, Vuxenutbildningen på Campus och Medborgarskolan. För varje kvinna finns en plakat med en text om hennes gärning med bilder från förr och nu.

– Även om besökarna kanske inte läser alla texter vid ett besök så har alla kvinnor här en story att berätta som är värd att visas upp, säger Nils Danred.

Från tidigt 1900-tal till nutida

Bland kvinnorna finns ett antal dåtida och nutida entreprenörer inom olika fält. Berättelser om modehandlaren Agnes Ekwall och restaurangägaren Gerda Romberg på tidigt 1900-tal blandas med dagens entreprenörer i form av Vanessa Lindeberg Thiam, designer, och Cecilia Kim, hotellägare.

– Det som förenar dem alla är att de hade en idé som de har genomfört. Många har också företagande i familjen, så att de har haft vetskap om det livet och att de var vana att ta eget ansvar och utveckla sin idé, säger Nils.

Coronapandemin skjuter på invigningen

Nils hade hoppats att fler av de kvinnor som varit med och jobbat fram utställningen skulle kunna vara med när HP fick en rundtur innan den öppnas för allmänheten, men på grund av coronapandemin fick han bara sällskap av kommunens näringslivschef Peter Larsson. I stället var han noggrann med att lyfta fram det arbete som alla, främst många kvinnor och tjejer, gjort för att utställningen skulle bli verklighet.

På grund av coronapandemin kommer också allmänheten att få vänta lite med att besöka utställningen, som är helt färdig i övrigt. När det är läge igen kommer Rådhuset slå upp dörrarna för de som är nyfikna på att lära sig mer om Laholms kvinnliga entreprenörer genom åren.

– Det är skönt att det är klart, så när det lättar kan vi slå upp portarna med en gång. Jag hoppas att det blir innan jul men vi vet inte. Vi får vänta till det går helt enkelt, säger Nils.

LÄS MER: Gamla Laholm ökar takten efter succén

LÄS MER: De skapade dagens Laholm

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här