Fyrfackskärl i Laholms kommun. Soptunnor. Sopsortering.
Fyrfackskärl i Laholms kommun. Soptunnor. Sopsortering. Bild: Evelina Gunnarsson

53 veckor på året - då får hushållen betala extra för sophämtning

När året innehåller 53 veckor men avfallstaxan är räknad på 52 blir det långt mellan sophämtningarna. Att behöva beställa en extra hämtning har väckt många reaktioner.

ANNONS
LocationLaholm||

I mitten på november lämnade renhållningsföretaget Ohlssons och Laholms kommun ett meddelande som sade att året består av 53 veckor men avfallstaxan gäller bara för 52. Det innebär att hushållen kan köpa till en extra tömning v.53 mot en kostnad av 125 kronor per kärl. Jenni Samuelsson var en av de som reagerade på kommunens facebooksida.

– Har man en årsavgift är det en årsavgift och det spelar ingen roll om det är 52 eller 53 veckor på året. Det blir ju jättefullt om man ska vänta en vecka till, säger Jenni Samuelsson.

Ekonomin sätter stopp

Som ensamstående mamma kan det vara tufft att få ihop ekonomin och därför blir en extra tömning inte aktuell för henne.

ANNONS

Kristofer Johansson, enhetschef för driften på Laholms kommun förklarar att årets avgift innefattar 13 tömningar av det ena kärlet och 26 av det andra. Då ska restavfallskärlet tömmas varannan vecka.

Bild: Privat

– Du får rätt antal tömningar på din taxa och det är vad du betalar för. Hade vi lagt in en tömning till hade alla abonnenter fått betala de här extra pengarna, oavsett behov eller inte. Men nu får de i stället välja, säger Kristofer Johansson.

Ingen som reagerade 2015

Undantaget är de som har sin sista tömning vecka 52. De drabbas inte av problemet.

– Vi gjorde likadant 2015 men då informerade kommunen inte om att det låg till såhär. Då var det ingen som reagerade, säger han.

De som vill ha en extra tömning kan beställa det på telefon eller mail.

LÄS MER:Norrman (M) oroad över fullmäktiges sopbesked

LÄS MER:Politisk seger för sopkämpar i Gamleby

LÄS MER:Ohlssons vill ha mer betalt för soptömning

ANNONS