Onådig lunta. Föreningen Strand för alla gillar inte detaljplanerna för stranden. Och många tycker uppenbarligen som de. SFA-delegationen bestående av Carolina Magnusdotter, Lotta Helgesson, Jan Nygren, Magnus Helgesson, Mats Olofsson och Ulf Holmberg hade 5 955 namnunderskrifter med sig till Stadshuset i går.
Onådig lunta. Föreningen Strand för alla gillar inte detaljplanerna för stranden. Och många tycker uppenbarligen som de. SFA-delegationen bestående av Carolina Magnusdotter, Lotta Helgesson, Jan Nygren, Magnus Helgesson, Mats Olofsson och Ulf Holmberg hade 5 955 namnunderskrifter med sig till Stadshuset i går.

5 955 protester mot planerna för stranden

Den största opinionsyttringen i mannaminne överlämnades i går till kommunen. 5 955 personer skrev på föreningen Strand för allas protest mot detaljplanerna för stranden i Skumme­s­lövsstrand och Mell­bystrand. – Vi tror att 90 procent av laholmarna tycker som vi, säger föreningens ordförande Mats Olofsson.

ANNONS
|

Strand för Alla (SFA) gav i somras ut en fyrsidig folder i tidningsformat där man argumenterade mot de föreslagna detaljplanerna för stranden. Sist i bladet fanns en kupong där den som ville protestera mot planerna kunde skriva under.

Många följde uppmaningen. SFA kunde i går lämna över en hel låda full med signaturer till kommunråden Thomas Jönsson (M), Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S).

– Detta, pojkar, är era väljare som ni har fått förtroendet att biträda. Vi hoppas att ni ska biträda dem på det sätt som de önskar i strandfrågan, sade Mats Olofsson när han överräckte lådan till Thomas Jönsson i Stadshusets foajé.

ANNONS

– Tackar, sade Thomas Jönsson kort innan han lämnade vidare underskrifterna till medborgarkontoret för diarieföring.

Någon diskussion om sakfrågan blev det inte på platsen. Kommunråden vände ganska omedelbart tillbaka till ett pågående sammanträde efter överlämnandet.

Moderaterna och Centerpartiet har redan lagt sina egna yttranden om detaljplanerna. I dem har de båda partierna till viss del gått SFA till mötes.

M vill bland annat ha bilparkering upp till Kolonivägen i norr och förordar att parkering kan ske hela året. De åtta tillfarter som funnits i år ska bibehållas, tycker Moderaterna.

C förordar att kommunen tecknar långa skötselavtal med markägarna, att parkeringen ska fungera som i dag och att alla befintliga nedfarter ska vara öppna.

Vad Socialdemokraterna tycker är oklart. Oppositionsrådet Kjell Henriksson visste i går inte ens om partiet hade lagt något yttrande.

– Det törs jag inte svara på, sade han.

Det verkar ändå som att SFA under planprocessens gång har fått visst gehör för sina synpunkter. Föreningen vill dock inte ha någon detaljplan alls, utan anser att allt kring stranden ska fungera på samma sätt som det alltid har gjort.

Kan ni tänka er en plan om den innehåller sådant ni gillar?

ANNONS

– Jo, om den är riktig, säger Mats Olofsson.

Men vice ordförande Magnus Helgesson motsätter sig hårt en detaljplan och ett kommunalt övertagande av stranden.

– Ska kommunen lösa in mark, med pengar som man inte har, från folk som inte vill sälja? Vad är vitsen med det? undrar han.

I lådan låg de facto någonstans mellan 6 200 och 6 300 underskrifter. SFA hade rensat ut dubletter och oläsbara signaturer för att komma fram till siffran 5 955. Mats Olofsson trodde knappast att gensvaret skulle bli så stort.

– Det har krävts en aktiv handling. De har skrivit på och klippt ut kupongen och antingen kört den till våra lådor eller bekostat ett frimärke, säger han.

ANNONS