Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Jessica Gow, TT, arkiv 

42 elever har utsatts för kränkningar i år

I grundskolan är kränkningarna mellan eleverna främst av fysisk karaktär. Enbart två skymfer via nätet har registrerats hittills i år.

Barn- och ungdomsnämnden (bun) fick på sitt senaste möte en redovisning av anmälningarna om kränkande behandling i skolan. Personal i skolan är skyldig att anmäla kränkande behandling till skolans rektor. 

Fram till den siste mars i år hade 42 anmälningar om kränkande behandling inkommit. Förra året var siffran 47 till antalet, men den mätperioden var elva dagar längre.

– Vi har rutiner för att hantera kränkningar i skolan och de som kommer till vår kännedom ska registreras i systemet. Vi har justerat mätperioden, så det är nästan på pricken samma antal anmälningar som perioden förra året, säger Per Jangen, utbildnings- och verksamhetschef.

Merparten av anmälningarna har varit av fysisk karaktär, 32 stycken. Men i och med att kränkningarna kan gå in i varandra, då våld och nedsättande ordval används ihop, har 18 kränkningar av verbal karaktär noterats. Fyra har rört utfrysningar och två har kommit via sms eller internet.

– Jag tror att det är mycket som inte kommer fram till oss och framförallt de kränkningar som görs på nätet, säger Maria Bronelius (C) ordförande i bun.

Även om det är så att näthot och elakt beteende sker kommer utanför skoltiden så registrerar kommunen kränkningar de får kännedom om.

– Är det saker som påverkar skolan ska det registreras, säger Per Jangen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här