Den 35-åriga kvinnan sitter häktad sedan påskhelgerna misstänkt för rån och utpressning. Hon nekade till brott vid förhandlingen i Varbergs tingsrätt.
Den 35-åriga kvinnan sitter häktad sedan påskhelgerna misstänkt för rån och utpressning. Hon nekade till brott vid förhandlingen i Varbergs tingsrätt. Bild: Johan Nilsson/TT, Annika Karlbom/HN, Montage: HP

35-årig kvinna häktad för rån och utpressning

En 35-årig kvinna har häktats misstänkt för rån och utpressning mot flera personer utanför Knäred. Kvinnan har, enligt åklagaren, tvingat till sig pengar.

ANNONS
LocationKnäred||

Utpressningen ska ha börjat redan 29 december förra året. Under veckan före påsk eskalerade händelseförloppet.

Mellan måndagen och tisdagen ska ett rån ha ägt rum på en fastighet med en bilverkstad på landsbygden utanför Knäred. Rånet ska dagen efter ha följts av nya utpressningsförsök.

Risk för nya brott

På skärtorsdagen togs kvinnan in till förhör hos polisen. Direkt efter förhöret anhölls hon av åklagare och begärdes senare häktad för två fall av försök till utpressning, en fullbordad utpressning och ett rån.

– Jag tyckte att de förelåg sannolika skäl för samtliga misstankar, och rätten kom fram till det. Samt att det fanns risk att hon skulle påverka utredningen och fortsätta begå brott om hon försattes på fri fot, säger jouråklagaren Vjollca Turjaka.

ANNONS

Sannolika skäl är den högre misstankegraden. Kvinnan förnekar brott och motsatte sig häktningen. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Det fanns risk att hon skulle påverka utredningen och fortsätta begå brott om hon försattes på fri fot.

Flera brottsoffer

Förundersökningen leds nu av kammaråklagare Sara Raneland.

– Mer om vad det handlar om kan jag inte berätta i nuläget med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger Sara Raneland.

Handlar det om stora pengar?

– Det är inte jättestora pengar, men allt är relativt.

Flera personer ska ha utsatts för brotten. Enligt åklagaren har händelsen inget att göra med verkstaden på adressen, som drivs av företagare från Knäred.

Bra bevisläge

I nuläget söker polisen inte efter fler gärningsmän. Utredningen fortsätter nu, bland annat med fler förhör med målsägandena, den misstänkta kvinnan och eventuella vittnen.

Sara Raneland anser att bevisläget är gott.

– Hon är ju häktad såsom på sannolika skäl misstänkt för de här brotten.

Det kan nog dröja ett litet tag innan det är aktuellt med åtal.

Domstolen vill att åtal ska väckas senast 16 april, men det är troligt att åklagaren kommer att be om mer tid.

– Vi har en del åtgärder som ska vidtas. Det kan nog dröja ett litet tag innan det är aktuellt med åtal, säger Sara Raneland.

Dömd för bedrägeri

Den häktade kvinnan är skriven i Hylte kommun sedan februari, men har flyttat runt mycket. 35-åringen har haft närmare 20 olika folkbokföringsadresser i Småland och Skåne de senaste åren.

ANNONS

Under 2019 och 2020 dömdes hon fyra gånger för att ha kört bil utan körkort. Att polisen tog ett fordon ifrån henne hjälpte inte.

Kvinnans allvarligaste brottshistorik de senaste åren gäller tolv bedrägerier runt om i landet som hon och två kumpaner dömdes för 2015. Hon skötte inte sin samhällstjänst och fick i stället avtjäna fyra månader i fängelse.

LÄS MER:Blykulan passerade en hårsmån från huvudet

LÄS MER:Väktare umgicks med grovt kriminella – förlorar sitt leg

ANNONS