24 lägenheter får grönt ljus efter översvämningshot

Efter långa turer ger kommunen klartecken för 24 nya lägenheter i Vallberga.
– När den värsta vintern är över skulle vi vilja sätta spaden i backen, säger Johan Persson på exploatören Victurum.

ANNONS
LocationVallberga||

Bygget av tre radhuslängor på Målaregränd blir det största tillskottet av bostäder i Vallberga på många år.

Detaljplanen har varit klar sedan 1980, men risken för översvämning satte så när käppar i hjulet för bygglovet.

Översvämning i källare

Frågan var uppe en första vända före sommaren. Räddningstjänsten ville ge avslag med tanke på att Edenbergaån svämmar över varje år, vilket redan drabbar hus på andra sidan. Efter kompletterande utredningar har miljö- och byggnadsnämnden nu ändå beviljat bygglov.

– Vi höjer sockelhöjden med 30 centimeter. Sökande har tyckt att det är okej. Då tror vi att vi ska få ordning på detta, säger Knut Slettengren (M), ordförande i nämnden.

ANNONS

Ersättaren Margareta Lindgren (MP) var ensam om att säga nej. Miljöpartiet ville riva upp hela detaljplanen, med hänvisning till klimatförändringarna.

Kan bli hyresrätter

Radhusen ska byggas av fastighetsbolaget Walldibo, som ägs av Victurum i Båstad.

– Vi är väldigt glada för att politikerna har fattat det här beslutet. De gick på tjänstemännens linje och som vi vill ha det, säger Johan Persson, delägare av Victurum.

Vår analys säger att flertalet av de mindre orterna i Laholms kommun har ett underskott på hyreslägenheter.

Tomten har varit planlagd i 40 år, men det är först nu någon har velat gå vidare och bygga. Radhusen ska byggas i tre olika huskroppar. Två stycken med sex lägenheter i varje och ett med tolv lägenheter.
Tomten har varit planlagd i 40 år, men det är först nu någon har velat gå vidare och bygga. Radhusen ska byggas i tre olika huskroppar. Två stycken med sex lägenheter i varje och ett med tolv lägenheter. Bild: arkiv

Bygget väntas dra i gång i början av nästa år. Eventuellt byggs huskropparna i olika etapper. Om det blir hyresrätter eller bostadsrätter är inte heller avgjort.

– Vår analys säger att flertalet av de mindre orterna i Laholms kommun har ett underskott på hyreslägenheter. Framför allt små hyreslägenheter, som appellerar till en äldre och yngre befolkning. Bland det som byggts är det övervikt på trerumslägenheter, säger Johan Persson.

”Vill bo villalikt”

På Målaregränd blir det tvåor på 54 kvadratmeter. Alla 24 marklägenheterna får egen p-plats och trädgårdstäppa.

– Vi har märkt att folk attraheras av att bo lite villalikt. Det tycker vi att vi kan tillgodose med den här typen av lägenheter. Man har sin lilla gräsmatta, bor på markplan med villakvarter runtomkring. Nära ån, centralt med buss, fik och skola i närheten, säger Johan Persson.

LÄS MER:Politiker skjuter upp beslut om stort radhusbygge

LÄS MER:Nu vill bolaget bygga 28 radhus i stället

LÄS MER:28 nya lägenheter behöver inte vara hyresrätter

LÄS MER:Tre nya hyreshus ska byggas – företag satsar på små lägenheter

ANNONS