Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

24-åringen var föremål för polisens intresse när de i slutet på augusti hovrade över kommunen. Två andra personer plockades in vid tillfället med 24-åringen gick inte att finna. Nu har han häktats i sin frånvaro. Bild: Kenny Hjälte
24-åringen var föremål för polisens intresse när de i slutet på augusti hovrade över kommunen. Två andra personer plockades in vid tillfället med 24-åringen gick inte att finna. Nu har han häktats i sin frånvaro. Bild: Kenny Hjälte

24-åring i rånligan blev häktad i sin frånvaro

En 24-årig man har häktats i sin frånvaro som en del i den rånliga som bland annat slagit till mot en Ica-butik på norra Öland. I utredningen finns redan hans kamrat häktad, en 31-årig man från Laholm.

Polisen försökte plocka in 24-åringen, som bor på en ort i Laholms kommun, i samband med att två andra togs in och häktades. De hämtades in i en koordinerad gryningsräd i augusti med stöd av polisflygets helikopter.

– Vi tror att han befinner sig utomlands, vi har en aning om var han kan vara. Vi har tagit till åtgärden för att vi menar att han är en direkt gärningsman, säger Kjell Janneson, åklagare.

Rånligan har beskrivits som en löst sammansatt grupp, där utredningarna ligger på två åklagarkammare där en nyligen kunde väcka åtal.

– Han har varit intressant i den andra utredningen också, det finns som bekant en del beröringspunkter, säger Janneson.

24-åringen smet undan polisen i Blekinge

Polisen har gjort flera försök för att få in 24-åringen till förhör och uppges ha varit nära vid ett tillfälle.

Vi har också varit nära att få tag på honom i Blekinge. Vi har även sökt honom i Norge.

– Det har gjorts försök att plocka in honom, dels i samband med att andra hämtades in i Laholm. Vi har också varit nära att få tag på honom i Blekinge. Vi har även sökt honom i Norge efter att vi fått indikationer på att han kunde vara där, säger Kjell Janneson.

Men att gå fram med en häktningsframställan till tingsrätten blev nödvändigt för att driva inhämtningen vidare om 24-åringen befinner sig ute på kontinenten.

– När vi nu misstänker att han är på plats utanför de nordiska länderna, krävs det inte bara ett anhållande i sin frånvaro utan också en häktning, säger Kjell Janneson.

24-åringen har varit anhållen i sin frånvaro sedan i början på oktober, misstänkt för sin inblandning i det grova rånet på Öland och delaktig i en stöld av en Audi i Båstad.

Åklagare Kjell Janneson hoppas nu att han snabbt ska kunna komma till Sverige.

– Vi har sökt honom via Interpol. Är han i ett EU-land är det lättare att få hem honom. En begäran om utlämning tar längre tid. För att få fast personen krävs oftast någon typ av gränspassage eller en poliskontroll, där personen väckt polisens intresse, säger han.

31-åringen har gjort medgivanden

31-åringen som redan är häktad har gjort vissa medgivanden. Bland annat att han varit på plats och att han höll utkik för rånet.

– Vi har redan en häktad i ärendet och inväntar en del utredningsåtgärder, men vi kan inte vänta i all evinnerlig tid på att väcka åtal, säger Kjell Janneson.

LÄS MER: Rånliga fick stulen bil tagen av polis – stal den på nytt

LÄS MER: Personer i rånliga pekas ut för nya grova brott

LÄS MER: Häktad 31-åring har fått pengar och husbygget fryst

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!