Arkivbild. Det falska intyget avslöjades på besiktningen av den nyligen ombyggda bilen.
Arkivbild. Det falska intyget avslöjades på besiktningen av den nyligen ombyggda bilen. Bild: Christer Olofsson/arkiv

22-åring försökte lura besiktningen med falska intyg

Handläggning för ett undantag från gällande bestämmelser om A-traktorer tog för lång tid för 22-åringen. Därför skapade han egna falska intyg. Något som han nu åtalas för.

ANNONS
LocationLaholm||

22-åringen kom med fordon och falskt intyg till besiktningen i Halmstad. Det gällde två bilar som gjorts om till A-traktorer och hade automatisk växellåda.

Diarienummer stämde inte på handlingarna

Dessa hade utrustats med styrboxar som skulle sätta ner hastigheten för att vara lagliga A-traktorer, dock kunde fri fart erhållas genom att ta ur en säkring.

Intygen som lämnades in till besiktningen beviljade användningen av automatlåda i A-traktorn. Men när handlingen granskades närmare av bilbesiktaren stämde inte handlingarnas nummer med ärendet.

Hos Transportstyrelsen landade ärendet hos den handläggare som enligt det falska intyget skulle ha beviljat åtgärden och kunde direkt se att det var en förfalskning.

ANNONS

22-åringen erkände brottet

22-åringen har i förhör erkänt att han fått tag på en allmän handling och sedan ändrat den för att den ska ge honom de fördelar ett äkta intyg kunde bidra med. Han ska också ha signerat handlingen själv. 22-åringen uppgav i förhör att det tog tre månader i handläggningstid att få ett riktigt intyg.

Men i Transportstyrelsens register fanns 22-åringen inte ens fanns med bland dem som faktiskt sökt de tillstånd som behövdes för biländringen.

22-åringen åtalas nu för två fall av urkundsförfalskning vid Halmstads tingsrätt.

LÄS MER:16-årig flicka körde trimmad A-traktor

LÄS MER:A-traktor av vägen – kan ha kört snabbare

LÄS MER:Knapptryck satte högre fart på A-traktorn

ANNONS