Skärmdump. Mannen har nu tagit bort den aktuella bilden med IS-loggan från sin Facebook. En annan profilbild på honom i kamouflagekläder har fått 77 gillamarkeringar. Bilden är ett montage. IS-flaggan i bild är ett exempel som visar hur symbolen ser ut.
Skärmdump. Mannen har nu tagit bort den aktuella bilden med IS-loggan från sin Facebook. En annan profilbild på honom i kamouflagekläder har fått 77 gillamarkeringar. Bilden är ett montage. IS-flaggan i bild är ett exempel som visar hur symbolen ser ut.

22-åring nekar till IS-sympatier

Är Islamiska statens logga en hatsymbol att likställa med ett hakkors? Frågan kan komma att prövas i domstol sedan en laholmare lagt upp en bild på sig själv med IS-loggan som profilbild på Facebook.

ANNONS
|

Den 22-årige mannen misstänks för hets mot folkgrupp.

–Det finns olika symboler som anses vara hets mot folkgrupp, exempelvis hakkors är en sådan. Det blir en fråga för domstol att pröva vad det här med IS-loggan är, säger kriminalinspektör Lars-Gunnar Perlinger, utredare vid polisens rotel för grova brott i Halmstad.

Vad polis och åklagare i Halland känner till har IS-loggan inte tidigare prövats i svensk domstol.

Vem är det han hetsar mot?

–Dem som IS vänder sig mot. I stort sett alla icke-rättrogna muslimer. I princip alla som inte tycker som dem, säger Perlinger.

Profilbilden lades ut på mannens öppna Facebooksida i december förra året. Han tog själv bort den efter att polisen i mars inledde sin förundersökning.

ANNONS

I tisdags höll polisen ett slutförhör med laholmaren.

–Min klient förnekar brott. Han menar att detta är ingen IS-logga, utan en symbol som används för islam och har gjorts i många hundra år och sedan missbrukas av IS, säger 22-åringens försvarsadvokat Björn Nilsson.

Enligt Björn Nilsson uppger laholmaren att han "definitivt inte är någon anhängare av IS".

Polisen har konsulterat två stycken experter på islam. De uppger att det är IS-loggan på profilbilden.

Ett av expertvittnena är islamologen Rickard Lagervall vid Lunds universitet.

–Texten i IS-loggan är inte speciell. Där står helt enkelt den islamiska trosbekännelsen. Det är grafiken som är specifik för IS, säger Lagervall.

Frågan är om det kan anses som hets mot folkgrupp att sprida symbolen tillsammans med ett tydligt gillande.

Rickard Lagervall framhåller att han inte är jurist, däremot undervisar han om Islamiska staten.

–IS som organisation har utfört en mängd attentat och hot inte bara mot soldater utan även civila. I sin propaganda fördömer man hela folkgrupper, som alawiter, yazidier och shiamuslimer. De påstås sakna existensberättigande och man uppmanar till attentat mot dem i Syrien och Irak och attacker mot civila mål i Europa, säger Lagervall.

Polisen kommer inom kort att överlämna utredningen till åklagare. Försvararen ska också få ge sin syn på materialet.

ANNONS

Åklagaren konstaterar att frågeställningen om loggan är ny.

–Min tanke är att jag ska titta på om det finns några tidigare avgöranden och hur man i så fall resonerat, i samband med att jag ska ta ställning till att väcka åtal eller inte, säger kammaråklagare Gisela Sjövall.

22-åringen är inte frihetsberövad och ett eventuellt åtal kan komma att dröja till efter sommaren.

Mannen är född i Syrien och sedan två år folkbokförd i Sverige. Han bor i Laholm och arbetar i Halmstad.

ANNONS