20 centimeter för högt – nytt hyreshus stoppas

Kommunen säger nej till bygglovet för Laholmshems nya hyreshus på Idrottsgatan i Våxtorp. Skälet är en strid om centimeter.
– Klart vi är besvikna, säger projektledaren på det kommunägda bostadsbolaget.

ANNONS
LocationVåxtorp||

Det tycks ha gått troll i det planerade flerbostadshuset intill gamla Tajes. Tomten har varit byggklar i sex år, men fortfarande har bostadsbygget inte kommit i gång.

Först uppstod en tvist med arkitekten. Ritningarna kasserades och en annan arkitektfirma fick rita vidare.

Nu har ett nytt bråk brutit ut mellan bostadsbolaget och miljö- och byggnadsnämnden.

Avviker på höjden

I januari ansökte Laholmshem om bygglov för ett trevåningshus med 16 lägenheter. Huset avviker något på höjden från detaljplanen. Efter diskussioner fram och tillbaka mellan bolaget och tjänstemän på samhällsbyggnadskontoret har politikerna nu satt ner foten.

Bygglovet avslås.

– Laholmshem har själv gjort den här planen. Vi tycker att då kunde man bygga ett hus som kom inom ramarna, säger Knut Slettengren (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

ANNONS

”Vi är hårda mot alla”

Byggnadshöjden på 8,9 meter innebär att hyreshuset blir 20 centimeter högre än tillåtet.

Huvudbyggnaden är 8,9 meter hög men detaljplanen tillåter bara en högsta byggnadshöjd på 8,7 meter.
Huvudbyggnaden är 8,9 meter hög men detaljplanen tillåter bara en högsta byggnadshöjd på 8,7 meter. Bild: Laholmshem

Laholmshem har inga bra skäl att göra undantag, anser nämnden.

– Det finns en likställighet här mellan kommunala bolag och privata intressenter. Vi är hårda mot alla. Vi måste tänka rätt och göra lika. Det känns inte helt okej att bevilja bygglovet på det här sättet, säger Knut Slettengren.

Svårt att se skillnad

Laholmshems projektledare Sofie Gustafsson blir besviken när hon via HP nås av beslutet.

Om det legat så att man störde någons utsikt mot havet så kanske jag hade haft förståelse för det.

– Jag tycker att det är jättekonstigt. Om det legat så att man störde någons utsikt mot havet eller någonting sådant så kanske jag hade haft förståelse för det, men i det här fallet så är det ingen över huvud taget som skulle kunna se 20 centimeters skillnad på ett hus, säger Sofie Gustafsson.

Sofie Gustafsson är projektledare på Laholmshem för husbygget i Våxtorp. Hon tycker inte att en mindre avvikelse på höjden påverkar någon närboende negativt. ”Ingen utblick av högt värde går om intet, dvs sjöutsikt eller något liknande” skrev hon i ett mejl till kommunen.
Sofie Gustafsson är projektledare på Laholmshem för husbygget i Våxtorp. Hon tycker inte att en mindre avvikelse på höjden påverkar någon närboende negativt. ”Ingen utblick av högt värde går om intet, dvs sjöutsikt eller något liknande” skrev hon i ett mejl till kommunen. Bild: arkiv

Huset är ritat så att takhöjden i lägenheterna blir 253,5 centimeter. Kommunen tycker att det räcker att huset uppfyller Boverkets byggregler på 240 centimeter.

Sämre boendekvalitet

Laholmshem håller inte med.

– Boendekvaliteten försämras. Tio centimeter skillnad i ett rum du kommer in i gör ganska mycket för känslan i rummet, säger Sofie Gustafsson.

I mejl har hon också tagit upp sämre värmelasttal och att tegel måste bytas mot skiva på grund av att tegelbalkar inte kan vara så smala.

ANNONS

Varför ritade ni inte bara huset efter planen?

– Man gjorde detaljplanen väldigt snäv. För att få plats med ventilationen och alla installationer på vinden krävs en viss höjd. Vi hade ett gammalt bygglov som var godkänt för en högre byggnad, men man har skärpt reglerna kring mindre avvikelser sedan dess.

Dyrt att överklaga

Det gamla bygglovet gällde de första, ratade ritningarna. Det nya gäller ett typhus som ska kunna återanvändas på fler platser och vara billigare att bygga.

Måste ni kasta ritningarna och gå tillbaka till ritbordet för tredje gången nu?

– Nej, det går att sänka till 2,40 meter. Det krävs ett par timmar av arkitekterna och ett par timmar av rörläggarna att ändra.

Ni tänker inte överklaga?

– Nej, det kostar för mycket och tar för lång tid. Vi vill komma i gång med bygget till hösten, säger Sofie Gustafsson.

Knut Slettengren (M) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Laholm.
Knut Slettengren (M) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Laholm. Bild: arkiv

37 miljoner kronor

Kommunfullmäktige sade i april ja till prislappen för lägenhetsbygget på 37 miljoner kronor. Nu tvingas Laholmshem att ansöka om ett nytt bygglov.

Knut Slettengren säger att Laholmshem har ”envisats att få ärendet prövat” trots att det inte skulle gå igenom.

Det borde inte vara så svårt att göra det här planenligt.

– Nu har de fått det prövat. Laholmshem har haft kontakt med våra tjänstemän ett antal gånger i det här ärendet och de har talat om för dem precis hur det ska vara.

ANNONS

Man kan tycka att avvikelsen på höjden inte är så stor?

– Det borde inte vara så svårt att göra det här planenligt, säger Knut Slettengren.

LÄS MER:Bygglov söks för omtvistat hyreshus

LÄS MER:Konflikt om ritningarna – hyreshus kan inte byggas

LÄS MER:Flera partier varnar för höga hyror i dyra nybyggen

ANNONS