20-åring får fängelse för svår smitningsolycka

Den unge mannen rivstartade bilen och sladdade in i flera personer. Nästan två år efter olyckan vid Coop i Laholm döms föraren till fängelse och höga skadestånd.

ANNONS
LocationLaholm||

Det var fullt med ungdomar runt Coop vid midnatt lördag 29 september 2018.

Med rusande motor och skrikande däck rivstartade en mörk Audi från kundparkeringen. Bilen sladdade emot en trottoarkant, ändrade riktning och körde på flera personer i ett sällskap som stod och rökte bakom butiken intill Skottegränd.

Hjärnblödning och skallskador

En kvinna blev påkörd framifrån, kastades upp på vindrutan och följde med bilen på motorhuven. Hon fick allvarliga skador i form av skallskador och en hjärnblödning.

En man träffades på benet, kastades åt sidan och slog i huvudet. En tredje person hann slänga sig undan. En moped blev överkörd och hasade under bilen som inte stoppade förrän den krockade mot en stor sten.

ANNONS
En datarekonstruktion visar bilens framfart, där den höll 40 kilometer i timmen när kvinnan blev påkörd inne på parkeringen ungefär mittemot Coop-butikens lastbrygga (markerad med rött).
En datarekonstruktion visar bilens framfart, där den höll 40 kilometer i timmen när kvinnan blev påkörd inne på parkeringen ungefär mittemot Coop-butikens lastbrygga (markerad med rött).

Föraren hoppade ur fordonet och smet från olycksplatsen, men vittnen pekade ut en misstänkt som greps av polisen kort efteråt.

Övertygande bevis

Den då 19-årige mannen hävdade under rättegången att han varit hemma hela kvällen.

Men bilnyckeln fanns i hans bostad och i hans jacka hittades glassplitter från vindrutan. Halmstads tingsrätt anser att vittnesmålen och bevisen är övertygande för att det var han som körde.

Han saknade körkort och hade lånat sin pappas bil. Nu fälls han, mot sitt nekande, på alla fyra åtalspunkter för grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och smitning från trafikolycksplats.

Ska betala skadestånd

Straffet landade på fyra månaders fängelse efter att mannen, som nu fyllt 20 år, fått två månader i ungdomsrabatt. Han döms också till att betala stora skadestånd.

Den svårt skadade kvinnan ska få 117 000 kronor, mannen 69 180 kronor och 7 650 kronor ska betalas till kvinnan som kastade sig undan.

LÄS MER:Experter: olycksbilen höll minst 40 kilometer i timmen

LÄS MER:20-åring åtalas för svår smitningsolycka

LÄS MER:Föraren anhållen för grov vårdslöshet

LÄS MER:Kvinna svårt skadad i smitolycka

ANNONS