150 hyresgäster i kö till kvarteret Hästen

Exploatören och kommunen är överens. Hästenplanen behövs och är väl anpassad för att skapa nya bostäder, butiker och parkeringsplatser i Laholms centrum.

ANNONS
|

Länsstyrelsen borde släppa prestigen och släppa igenom detaljplanen för kvarteret Hästen. Det tycker de berörda parter som har yttrat sig om den pågående överprövningen.

Bakom bostadsplanerna står S Påhlsson fastigheter AB. Ägaren Staffan Påhlsson har spaltat upp åtta skäl för att få genomföra bygget av de tre hyreshusen mellan Stortorget och Trädgårdsgatan, där det högsta på gården får fem våningar.

Argumenten berör allt från att låta varje tidsepok avspeglas i staden, till positiva effekter för centrumhandeln och regeringens önskemål om att det skyndsamt produceras nya bostäder.

”Grannar, kommunen, anlitad kulturmiljöutredare och så vidare är odelat positiva till utvecklingen av kvarteret i sin nuvarande omfattning”, skriver Staffan Påhlsson.

ANNONS

Cirka 150 hyresgäster uppges stå i kö för att flytta in i det 60-tal nya lägenheter som planeras. Till det kommer butikslokaler och parkeringshus med plats för både de boendes bilar och offentliga p-platser.

”Vår uppfattning är att det gått så kallad 'prestige' i ärendet. Bästa företrädare för länsstyrelsen släpp den och släpp planen igenom, det kommer att bli fantastiskt fint och är otroligt efterfrågat i sin nuvarande utformning”, avslutar han.

Länsstyrelsens protester gäller att husen med sin ”skala och volym” påtagligt påverkar riksintresset för Laholms gamla stadskärna. Fasaden mot torget har myndigheten inget emot, däremot de två större huskropparna på gården och mot Trädgårdsgatan.

Plankonsulten Lars Harrysson påpekar att Trädgårdsgatan inte stämmer in på länsstyrelsens beskrivningar av en stadskärna med ”oregelbundet gatunät” och ”till stor del envåningshus”. Tvärtom domineras den av tre- och fyrvåningshus från andra halvan av 1900-talet.

”Vad som förvånar är att just Trädgårdsgatan, som stått för den största och mest påverkande bebyggelsen, nu anses utgöra en viktig kulturhistorisk miljö som riksintresset påpekar”, skriver han.

Arkitekten AnnCharlott Castler uppger att Fredblad arkitekter, ”med noggrann omsorg om gestaltningen”, har velat skapa ”en modern byggnation väl anpassad till Laholms själ och utan någon skada på riksintresset”.

”Helheten kommer att lyfta stadskärnan i Laholm på flera plan”, anser hon.

ANNONS

Paul Pålsson, som äger Ceciliafastigheten vägg i vägg på Stortorget, har inga invändningar mot detaljplanen.

Laholms kommunstyrelseframhåller i sitt yttrande all anpassning som redan har gjorts utifrån länsstyrelsens önskemål om att det nya ska smälta in i omgivningen.

”Med hänsyn till detta samt till det angelägna bostadsförsörjningssyftet med detaljplanen anser kommunen att det inte föreligger grund för ett så allvarligt ingrepp i den kommunala självstyrelsen och planmonopolet” att detaljplanen måste upphävas helt eller delvis, skriver kommunrådet Elisabet Babic (M) och kommunchefen Peter Andreasson.

Läs också:Babic (M) tyglar inte känslorna om Hästen

Länsstyrelsens handläggare Karin Stenholm säger att yttrandena nu blir underlag för myndighetens fortsatta diskussioner. Hon uppskattar att ett avgörande kommer inom några veckor.

–Vi vill bli klara med beslutet så fort som möjligt, men har samtidigt rätt hög arbetsbelastning, skriver Karin Stenholm till HP.

ANNONS