Omskriven. Hans-Ove Ottosson har sparat en gammal LT, sedan kapellet försågs med en klockstapel.
Omskriven. Hans-Ove Ottosson har sparat en gammal LT, sedan kapellet försågs med en klockstapel.

100-årigt kapell ska bli tillgängligt för alla

I år är det 100 år sedan Skogaby kapell byggdes. Det firas med en stor renovering, som ska vara klar lagom till första advent då kapellet ska återinvigas.

ANNONS
|

– Vi kommer att få en mycket modern och fin byggnad, som jag hoppas att Skogabyborna kommer att trivas i, säger kyrkogårdsföreståndare Hans-Ove Ottosson som har hand om fastighetsfrågor i Laholms pastorat.

Kapellet är cirka 100 kvadratmeter stort, men med fasta bänkar och en smal mittgång så var det trångt och svårt att få plats vid begravningar.

Nu har bänkarna lyfts bort och ska ersättas med stolar.

– Sedan bänkarna kom bort blev det ett helt annat rum. Det är ljust och luftigt, nästan så att man skulle vilja bo här inne, säger Hans-Ove Ottosson.

Toaletten ska byggas ny och handikappanpassas, och kapellet ska även förses med ett litet pentry.

ANNONS

– Det blir en flexibel lokal. Med flyttbara möbler, ett stort rum och ett pentry kan lokalen användas till mer än gudstjänster. Men framför allt får vi en handikapp- anpassad anläggning som blir tillgänglig för alla, säger Hans-Ove Ottosson.

Hur mycket renoveringen kommer att kosta har Hans-Ove Ottosson svårt att svara exakt på, då länets byggnadsantikvarie följer renoveringen.

– Det är mycket att ta hänsyn till när man renoverar en gammal kyrka. Just nu väntar vi på att de ska säga sitt om hur vi ska göra med golvet. Men vi räknar med någonstans mellan 600- och 700 000 kronor, varav en del kommer ifrån ett arv.

Arvet kommer ifrån avlidna Skogabybon Sara Santesson som önskade att pengarna skulle gå just till Skogaby kapell.

Kapellet har sedan tidigare också försetts med fiberuppkoppling, vilket gör att lås och larm kan skötas från Laholm. På det viset sparar Hans-Ove många resor.

Renoveringen beräknas vara klar lagom till första advent.

– Då ska det nyrenoverade kapellet invigas, och sedan hoppas vi på att det kommer att bli flitigt använt, säger Hans-Ove Ottosson.

ANNONS