Glädjebesked. Nyheten att överklagandet dragits tillbaka togs emot med öppna armar på Laholms kommun. Nu kan nya Glänningeskolan byggas som planerat.
Glädjebesked. Nyheten att överklagandet dragits tillbaka togs emot med öppna armar på Laholms kommun. Nu kan nya Glänningeskolan byggas som planerat.

Överklagan mot Glänningeskola dras tillbaka

Glänningeskolan kan byggas som planerat. Grannparet har dragit tillbaka sin överklagan.

ANNONS
|

– Det är verkligen en stor lättnad, säger Maria Bronelius (C).

HP berättade för en vecka sedan att skolbygget i Laholm, kommunens största investering någonsin, försenas med ett år till följd av att detaljplanen överklagats.

Konsekvenserna var stora. En ny F-6-skola på Glänninge är den avgörande brickan i ett stort flyttspel som ska frigöra plats på Laholms överfulla skolor och förskolor. Hela rockaden hamnade i schack under tiden som frågan skulle få sin domstolsprövning.

Men nu är dödläget upplöst.

I måndags återkallade paret sin överklagan av kommunfullmäktiges beslut:

”Med tanke på Hallandspostens artikel 2016-10-11 med berörd politiker och tjänstemän, framkommer att vår överklagan endast försenar byggnationen av skolan”skrev paret och fortsatte:

ANNONS

”Att man som politiker inte har en plan B är anmärkningsvärt. Vi ser det lönlöst att överklaga något som kommer att verkställas i samma område, dock ett år senare.”

–Detär fantastiskt. Det är så skönt, säger en påtagligt lättad Maria Bronelius, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Inte bara politiker och personal kan andasut.

– Det var många barn, tror jag, som blev glada nu. Som jag har förstått det var det många barn som var ledsna och besvikna, för de har sett fram emot att börja i en ny skola, säger Bronelius.

Än finns det en dag kvar för nya protester, men bara berörda grannar som redan haft invändningar under planarbetet har rätt att klaga.

–Tiden att överklaga går ut den 19:e, klockan 24. Om ingen klagat då vinner kommunfullmäktiges beslut laga kraft från och med torsdag, säger kommunjurist Bo Erlandsson.

Sedan är det bråttom för att få skolan ska kunna öppna som planerat till höstterminen 2018.

Hinner den bli klar?

– Ja, absolut. Vi avbröt aldrig upphandlingen, för vi ville avvakta tills vi visste vad som händer, säger Stefan Lundqvist, vd på Laholmshem.

Han medger att det är ett pressat schema, med en lång upphandling och en byggtid på 18 månader. Byggare har redan hört av sig till Laholmshem om att tiden är kort.

ANNONS

–Det har också varit byggare som sagt att de inte kommer att lämna något anbud därför att de inte hinner med, men vi måste ändå chans på att vi kommer att hitta någon som kan. Vi har satsat fullt för att få det färdigt till hösten 2018, säger Stefan Lundström.

Upphandlingen pågår till slutet av november.

ANNONS