Skolan sinkas. Enligt planen skulle den nya Glänningeskolan stå klar till hösten 2018. Nu ser den ut att bli ett år försenad.
Skolan sinkas. Enligt planen skulle den nya Glänningeskolan stå klar till hösten 2018. Nu ser den ut att bli ett år försenad.

Överklagan försenar ny skola med ett år

Ett överklagande från ett grannpar gör att nya Glänningeskolan blir ett år försenad. – Jättetråkigt. Det är inte alls bra, säger Maria Bronelius (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

ANNONS
|

Nya Glänningeskolan är Laholms kommuns största investering någonsin. Med plats för 475 elever kommer bygget med en budget på 171 miljoner kronor att bli kommunens största F-6-skola. Uppgiften är att lösa den akuta platsbristen i skolorna i Laholm.

Upphandlingen påbörjades i förra veckan, men får nu avbrytas.

I går stämplades ett överklagande in mot den nya detaljplanen i Glänninge. Ett par som bor mittemot den planerade skolan, mellan vårdcentralen och Glänninge sjö, vill se en alternativ placering eller en annan tillfartsväg.

Planen blir därmed en fråga för mark- och miljödomstolen.

– Konsekvensen blir att skolan blir ett år försenad, säger Stefan Lundström, vd för kommunägda Laholmshem som håller i bygget.

ANNONS

Det är dåliga nyheter för politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Nämndens ordförande Maria Bronelius liknar situationen vid ett dominospel som rasar.

–Det är fullt på skolorna i Laholm. Parkskolan är överfull, det är fullt på Blåkullaskolan, det är fullt på nuvarande Glänningeskolan. Det ställer till det, säger hon.

Den nya skolan ska frigöra plats, bland annat till fler förskolebarn.

–Det här får väldigt mycket konsekvenser, inte bara för den nya skolan, säger utbildningschefen Per Jangen.

Jangens lista är lång:

– Det kan få följden att vi måste ha fler tillfälliga lokaler än de vi redan har på Parkskolan. Allting blir fördröjt. Särskolans flytt från Lagahöjden, ombyggnationen på Lagaholmsskolan, ombyggnationen av Blåkulla tillbaka till förskola, man blir kvar i de dåliga lokalerna på nuvarande Glänningeskolan ytterligare ett år ...

Detaljplanen klubbadesav kommunfullmäktige för två veckor sedan. Den ändrades så att skolan får byggas i två våningar och idrottshallen med en höjd som godkänns i elitsammanhang.

Men det är inte byggnadshöjderna som grannparet invänder mot, utan att skolan medför mer trafik i området. I fyra punkter förslår de ändringar, till exempel en ny tillfartsväg via Bärvägen, bilfri zon runt skolan eller att bygget flyttas till Örelid eller Trädgårdsstaden.

–Det är egentligen inte alls det vi har hanterat i planen. Det är bara höjden vi har ändrat, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

ANNONS

Hur stor försening det slutar med beror på hur långt överklagandet drivs och hur det hanteras i domstol, konstaterar Ove Bengtsson.

– Lagen har ändrats. Överklagandet går nu direkt till mark- och miljödomstolen utan att passera länsstyrelsen. Man får hoppas att domstolen har resurser att snabba upp processen, säger han.

Laholmshem har satt till alla klutar för att bygget skulle kunna komma i gång snarast möjligt.

–Arkitekten har inte tagit ut semester i sommar för att få handlingarna klara och vi chansade med att gå ut med upphandlingen i förra veckan. Men vi kan inte genomföra upphandlingen innan detaljplanen är godkänd, säger vd:n Stefan Lundström.

Tidsplanen var att bygget skulle börja i januari och pågå i ett och ett halvt år. Den nya skolan skulle öppna höstterminen 2018.

–Står det här överklagandet fast blir det ett år senare med Laholms utveckling över huvud taget. Men så fungerar demokratin. Det är bara att acceptera, säger Stefan Lundström.

Läs också tidigare artiklar:

  1. Ny skola blir dyrast någonsin
  2. Nya Glänningeskolan får bli högre i ny plan
  3. Nya Glänningeskolan byggs som passivhus
ANNONS