Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De sex parhusen i Genevad ska få en plåtfasad. Bild: Inkluderande Fastigheter AB.
De sex parhusen i Genevad ska få en plåtfasad. Bild: Inkluderande Fastigheter AB.

Överklagade parhus anses vara tillräckligt anpassade

Länsstyrelsen avslår grannarnas överklaganden av de parhus som ska byggas i Genevad. Myndigheten anser att husen är tillräckligt anpassade till landskapsbilden, men var inte enig.

I juli överklagade ett tiotal grannar bygglovet för de sex parhus som ska byggas på Ljungbergsgatan och Reinholdsgatan i Genevad. Grannarna menade att utformningen och klädseln av korrugerad plåt med pulpettak inte passade in.

Länsstyrelsen i Hallands län har nu avslagit samtliga överklaganden. Antingen anser de att grannarna som överklagat haft fel i sak eller inte bott tillräckligt nära för att få uttrycka sig.

Husen anpassade till stadsbilden

Några grannar ansåg att materialet skiljer sig från områdets karaktär och går emot vad en estetisk tilltalande stads- och landskapsmiljö ska utgöra. Men trots den nuvarande bebyggelsen har vissa gemensamma drag så anser de inte att området är helt enhetligt. I sitt beslut skriver länsstyrelsen att husen är tillräckligt anpassade till stads- och landskapsbilden i området.

Grannar har också ifrågasatt ljudet från byggnaderna vid regn och hagel samt påpekat att nybyggnationen kommer medföra en ökad trafik på vägen. Båda dessa synpunkter slår länsstyrelsen ned.

Avvikande synpunkter

Länsstyrelsen konstaterar att husen inte går emot mot detaljplanen, men bygglovsarkitekt Dag Rundegren, som var involverad i beslutet, anser att bygglovsbeslutet bör upphävas. Han anser att den ljust glänsande plåten på väggar och tak ger intrycket av ett utställningsområde och ger en stark kontrast i stadsbilden. Han menar att det i framtiden kan bidra till problem vid prövningar av ny bebyggelse med en utformning som skiljer sig mycket.

LÄS MER: Byggföretag tror inte överklagande stoppar parhus

LÄS MER: Sen överklagan mot inkluderande bygglov i Genevad

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!