Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personalen på Stranängshälsan gjorde en felräkning. På eftermiddagen hade vårdcentralen cirka 60 vaccindoser över.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Personalen på Stranängshälsan gjorde en felräkning. På eftermiddagen hade vårdcentralen cirka 60 vaccindoser över. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Överblivna vaccindoser gick till skolpersonal

Ett 60-tal vaccindoser riskerade att bli kasserade på tisdagseftermiddagen. Då vände sig Strandängshälsan till närliggande Mellbystrandsskolan och Junibackens förskola.
– Vi såg det som bästa alternativet, säger Jesper Banck, läkare på Strandängshälsan.

Jesper Banck insåg att det skulle bli cirka 60 doser av Pfizers vaccin över.

– Det hade helt enkelt blivit en felräkning, vilket naturligtvis är väldigt olyckligt. Det uppdagades sent och vi insåg att vi skulle vara tvungna att kasta de överblivna doserna om vi inte hittade en snabb lösning, säger han.

Vårdcentralen hade vid tidpunkten redan kontaktat hela listan med prioriterade personer i riskgrupp.

– Det var då som vi bestämde oss för att kontakta Mellbystrandsskolan och Junibackens förskola. Vi tyckte att det var bättre att vaccinet kom till nytta för personer som jobbar inom samhällsviktiga funktioner än att det skulle gå till spillo. Vaccinet håller bara cirka fem timmar efter att det har packats upp.

60 överblivna doser låter väldigt mycket. Hur kunde det bli så?

– Det handlar uteslutande om den mänskliga faktorn. Vår personal gjorde ett räknefel och hade helt enkelt förberett för många doser. Det här är en engångsföreteelse. I normala fall brukar vi inte få något vaccin över, säger Jesper Banck.

”Samhällsbärande funktion”

Under eftermiddagen kunde förskollärare, grundskollärare, fritidspedagoger och måltidspersonal komma till vårdcentralen och få vaccin.

Skolans rektor hade fått klartecken av bland annat Richard Mortenlind, chef för barn- och utvecklingsförvaltningen.

– Beroende på tidsfaktorn hade vi inte möjlighet att värdera några andra alternativ inom vår organisation och vi bestämde oss för att anta erbjudandet. Skolpersonalen har ju trots allt en samhällsbärande funktion, säger Richard Mortenlind.

Anders Åkvist är regional chefsläkare på Region Halland.

– Det är naturligtvis olyckligt att man trots stora ansträngningar har haft svårt att följa prioriteringsordningen och gjort ett avsteg från riktlinjerna. Det som dock är glädjande är att inga doser behövde kasseras, säger han.

Anders Åkvist menar att det är viktigt att dra lärdom ur sådana händelser.

– Både den aktuella vårdcentralen och andra enheter som vaccinerar måste hitta rutiner som gör att vi inte hamnar i liknande situationer igen. Det är inte enkelt. Vaccinationsprogrammet är en jättelik apparat.

Finns det någon rutin för var en vårdcentral ska vända sig med överblivet vaccin när tiden är knapp?

– Vi har rutiner om att vaccinera andra i samma fas av vaccineringen men det har inte räckt till här. Beslutet att vända sig till just skolpersonal var Strandängshälsans eget beslut, säger Anders Åkvist.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!