Aktivitetsstödet kommer återigen baseras på tidigare år när årets aktiviteter inte har kunnat genomföras.
Aktivitetsstödet kommer återigen baseras på tidigare år när årets aktiviteter inte har kunnat genomföras. Bild: Johan Svensson

Årets aktivitetsstöd blir baserat på föreningarnas fjolår

När föreningarnas aktiviteter har tvingats ställas in blir det svårare att kräva aktivitetsstöd – samtidigt som det kan vara viktigare än någonsin. Kommunen kommer därför återigen att dela ut stödet baserat på 2019 istället för i år.

ANNONS
LocationLaholm||

– Det är ju egentligen så att har man inga aktiviteter så får man inget stöd, men det vore inte rättvist i den här situationen, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden (kun), under måndagens pressträff.

Problemet uppstod redan i våras, när det nya coronaviruset gjorde svårt för föreningar att restriktionsenligt anordna aktiviteter. Det gjorde att kun i juni fick se bortom reglementet för aktivitetsstöd till föreningarna i kommunen.

LÄS MER:Krisfond kan stötta upp för förlorade intäkter

Likaså har man beslutat att göra för höstsäsongen.

– Vi utgår från hösten 2019 i stället när vi ska disponera bidraget. Vi ser att vi har ingen möjlighet att räkna om det, säger Ove Bengtsson.

ANNONS

Det innebär att även fyra- till sexåringar kommer att ta del av stödet, även om de inte är berättigade enligt det gällande regelverket, men var det under 2019.

Aktivitetsstödet kommer alltså att bli detsamma som det var efter hösten 2019. För nybildade föreningar eller de som är berättigade till mer 2020 än de var 2019 kommer man att räkna på 2020.

– Förmodligen kommer någon form av avvikelser från regelverket krävas även till våren 2021, säger Bengtsson och uppmanar föreningarna att anpassa sin verksamhet i pandemin.

– Vi klarar att betala ut stödet såhär en tid, men till slut har vi inte pengar till det.

ANNONS