Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

År 2011: Kommunen har hjälpt flyktingar ta körkort

Med hjälp av statliga pengar har nyanlända invandrare kunnat få ekonomisk hjälp av kommunen att ta körkort. –  Jag tror att vi har sparat pengar på det, säger förre nämndsordföranden Roland Gottfridsson (C).

Denna artikel publicerades 17 februari 2011. Innehållet i artikeln kan vara inaktuellt.

Insatserna för att hjälpa nyanlända flyktingar att ta körkort har pågått i Laholm sedan 2007. Kommunens integrationssamordnare Anna Haraldsson säger att körkortsverksamheten varit en del i arbetet för att snabbt försöka göra flyktingarna självförsörjande.

– Ett körkort ökar markant möjligheten att snabba på vägen till självförsörjning, säger Anna Haraldsson och fortsätter:

– Det som gjort satsningen möjlig är att Laholm fått statliga pengar som är riktade just till målgruppen flyktingar. De pengarna hade annars använts till något annat som kommit flyktinggruppen till del.

Enligt Anna Haraldsson har upplägget i grova drag gått ut på att individen satsat 5 000 kronor och kommunen dubblat den summan. För den som inte lyckats ta sitt körkort inom den ramen har ytterligare körlektioner subventionerats med 40 procent av kostnaden. Max antal lektioner har satts till 40 stycken.

– Sedan satsningen startade har 29 personer tagit körkort. Av dem har 20 haft eller har arbete. 13 har jobb i dag, övriga förlorade jobben av olika anledningar, lågkonjunkturen, tillfälliga anställningar eller arbeten som inte längre behövdes på arbetsplatserna, säger Anna Haraldsson.

Uppgifterna om att kommunen hjälpt just flyktingarna har redan givit upphov till arga kommentarer på flera nätforum. ”Förräderi och diskriminering” hävdar en person som mejlat till Laholms kommun med en utskrift av nätkommentarer. Andemeningen i flera inlägg är orättvisan i att ”vanliga svenskar” inte får någon körkortshjälp.

Roland Gottfridsson var ordförande i utvecklings- och näringslivsnämnden när körkortsprojektet sjösattes.

– Visst kan jag hålla med om det. Men det får man prata med regeringen om, varför det funnits möjlighet att söka pengar för just invandrare, säger han.

– Hade den möjligheten funnits för andra grupper, till exempel ungdomar, hade vi givetvis försökt söka de pengarna, påpekar Gottfridsson.

Han anser att körkortshjälpen varit en positiv sak för kommunen.

– Det viktigaste när vi får hit invandrare är att få dem självförsörjande så fort som möjligt. Jag ser det bara som en fördel för Laholms kommun att kunna plocka hem extra pengar i olika sammanhang.

Enligt Anna Haraldsson ändrades lagen den 1 december, vilket lett till minskade statsbidrag för kommunernas del.

– För de flyktingar som vi tagit emot sedan dess har vi inte något sådant erbjudande. Det kommer inte att finnas förrän vi utrett om det är möjligt, säger hon.

Bertil Johansson (LP) lade i går en interpellation till kommunrådet Per Asklund (M) där han undrar om Asklund känt till verksamheten, om han tycker att den är rättvis och huruvida han anser att den ska upphöra.

Läs även:

Gamla nyheter blir inte som nya – trots allt

Säpo inkopplade efter mejlstorm till kommunen

Kommunen polisanmäler inte hot

Ingen vidare satsning på körkort för invandrare

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område