Åklagare kräver fängelse för kassaskåpsstölder

Den 23-årige laholmaren beskrevs som en ”ersättare” när rånligan var en man kort. I tingsrätten friades han helt. Nu vill åklagaren att hovrätten dömer honom till ett långt fängelsestraff.

ANNONS
LocationLaholm||

Den löst sammansatta gruppen som kallats rånligan ligger, enligt åklagaren, bakom en serie rån och kassaskåpsstölder i södra Sverige.

Av fyra misstänkta gärningsmän fick polisen bara tag på två, däribland en 23-årig laholmare som plockades in förra sommaren vid en gryningsräd med hjälp av polishelikopter. Han uppgavs ha haft rollen som inhoppare när ligan fattades folk.

Bevisen höll inte

När domen i det omfattande målet föll i mellandagarna frikändes båda männen på nästan alla tjugotalet åtalspunkter. Enligt Alingsås tingsrätt var indicierna som lagts fram något besvärande för de tilltalade, men bevisningen ansågs inte så robust att det är ställt utom rimligt tvivel att de varit på respektive angiven geografisk plats vid tidpunkten för brotten.

ANNONS

Laholmaren friades helt. Hans 25-årige kamrat från Vårgårda fick villkorligt och böter för förberedelse till stöld. Rätten var dock inte enig.

LÄS MER:Laholmare frias av rätten för åtal kopplat till rånliga

LÄS MER:Laholmare riskerar fängelsestraff för flera grova stölder

Överklagar till hovrätten

Alla parter utom just laholmaren var missnöjda med domen. Åklagaren, 25-åringen och inte mindre än åtta brottsoffer i målet har överklagat till hovrätten.

Enligt polisens förundersökning ska det vara 25-åringen på bild, i färd med att snart spraya över övervakningskameran.
Enligt polisens förundersökning ska det vara 25-åringen på bild, i färd med att snart spraya över övervakningskameran. Bild: Polisen

Kammaråklagare Johan Fröjelin och målsägandenas ombud Nicklas Unger vill att båda de tilltalade ska dömas i enlighet med den skiljaktiga nämndemannens mening i tingsrätten.

Åklagaren vill se fängelsestraff på minst åtta år för Vårgårdamannen och minst ett och ett halvt år för laholmaren. Han åberopar nya bevis och vill att de gamla omvärderas av hovrätten.

Polisen tog över 100 000 kronor i kontanter i beslag. Dem bör männen inte få tillbaka, anser åklagaren som hävdar att de även sysslat med penningtvätt.

Ombudet kräver skadestånd till de drabbade.

25-åringen stoppades utanför Alingsås med närmare 100 000 kronor i kontanter som gömdes i ett dolt fack bak i bilen. Pengarna vill åklagaren ska gå till de allmänna, då de anses komma från kriminell verksamhet.
25-åringen stoppades utanför Alingsås med närmare 100 000 kronor i kontanter som gömdes i ett dolt fack bak i bilen. Pengarna vill åklagaren ska gå till de allmänna, då de anses komma från kriminell verksamhet. Bild: Polisen

LÄS MER:Rånliga fick stulen bil tagen av polis – stal den på nytt

LÄS MER:Personer i rånliga pekas ut för nya grova brott

Vill frias på alla punkter

25-åringen, å andra sidan, vill frias också från det enda brott där tingsrätten fällde: för förberedelse till stöld i Timmersdala. Han har visserligen medgett att han var på plats vid det tillfället, men hävdar att inget brott begicks.

Rånligan bröt sig in och stal kassaskåp på företag som Rasta, Cirkle K, Systembolaget och Ica, samt hos privatpersoner. Inbrotten begicks under 2019 och 2020 i trakterna av Vårgårda, Markaryd och på Öland. Laholmaren är också aktuell i ett annat ärende, där han misstänks ha försökt köra på en polis i centrala Laholm.

ANNONS

Den nya rättegången i Hovrätten för västra Sverige börjar på tisdag och pågår i tre dagar.

LÄS MER:Bilförare åtalas för försök att backa på polis

LÄS MER:31-åring i rånliga sitter häktad en månad till

ANNONS