Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rapport. Älvräddarnas ordförande Christer Borg med föreningens egen analys. Enligt den gör små kraftverk mer skada än nytta.

Älvräddarna: små kraftverk onödiga

Små vattenkraftverk gör ingen samhällsnytta. Bara skada på djurlivet. Det anser organisationen Älvräddarna som förordar att verken rivs. – Det eltillskott de ger är knappt ett brus i statistiken, säger ordförande Christer Borg.

Som HP tidigare berättat har flera små ägare till vattenkraftverk förelagts att söka tillstånd för sin vattenverksamhet. En process som kan kosta hundratals tusen kronor för var och en.
Älvräddarna har sedan 1970-talet motsatt sig vattenkraften och tycker bara att det är bra om många småägare ger upp sin verksamhet på grund av kostnader för tillståndsprövning eller ombyggnader av verken.
– Det är strömsträckorna som är den ekologiska motorn i våra vattendrag. Små kraftverk ger samma skador på miljön som storskalig vattenkraft, säger Älvräddarnas ordförande Christer Borg som besökte Laholm i förra veckan.

Helt nyligen släppte Älvräddarna en rapport där de pekar på att småkraftverken står för en mycket liten del av den svenska elproduktionen.
Analysen gäller de 535 kraftverk som kommer att föreläggas att söka tillstånd enligt miljöbalken. 
Om nio av tio ägare till de allra minsta tillståndslösa verken och fyra av tio ägare till de lite större verken ger upp sin verksamhet påverkar det bara den totala elproduktionen med någon tiondels procent.
– De är helt betydelselösa, säger Christer Borg.

I dagsläget ser Älvräddarna att småkraftverksägarna måste välja ett av två kostsamma alternativ: 
Antingen en tillståndsprövning som kommer att leda till krav på ombyggnader, såsom fria fiskvägar. Eller en avveckling med krav att riva anläggningen.
För att undvika hårda ekonomiska smällar för små kraftverksägare förordar Christer Borg att alla elproducenter fonderar pengar för att göra utrivningen gratis.
– Då kan de välja på att ta chansen och göra en prövning eller att riva dammen och få alla kostnader betalda.
För dem blir det förstås ett val mellan pest och kolera?
– Ja, men något annat kan man inte göra. Möjligtvis kan man säga att de blir kränkta i sin äganderätt, men EU-domstolen har i flera mål sagt att äganderätten inte är absolut. Miljöhänsyn kan absolut vara viktigare än äganderätt, säger Christer Borg.

Älvräddarna är segervissa. Borg tror att all vattenkraft på sikt kommer att försvinna.
– Om 50-100 år har vi inte några vattenkraftverk kvar i landet. Då har vi hittat smartare sätt att producera energi. Det kommer att bli likadant i de stora älvarna.
– Men nu i början måste vi prioritera och då kan vi inte börja med att ta bort Porjus i Älvkarleby. Men de minsta kraftverken gör inte ett dugg för produktionen, säger han.
 

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här