Övningar drog intresserade till krisande brandkår

Brandstationen i Våxtorp är underbemannad och det blir svårare att rekrytera till deltidsbrandkåren. Men i lördags provade sex på vad det kan innebära att bli brandman.

ANNONS
|

– Vi har lite kris. Vi är en person kort för att fylla våra tre lag med fem personer i varje. Vi hade behövt få in mellan tre och fyra personer till stationen i Våxtorp. Det sliter på personalen att gå en kort, säger Lasse Versland, stationschef för räddningstjänsten i Våxtorp.

Tidigare personal har flyttat eller bytt jobb som gör att det inte går att kombinera med eventuellt plötsliga utryckningar.

– Vi har en prova på dag här för att det finns nog en del killar och tjejer i byn som är intresserade men inte har koll på vad det innebär och att de själva får se vad vi gör, säger Lasse Versland.

ANNONS

Övningarna på lördagen var hjärt- och lungräddning, vattentransporter från en sjö vid en skogsbrand eller brand i en industribyggnad, rökdykning och räddning vid trafikolycka.

– Vi avslutar med en fika och berättar vilka krav som ställs på oss. Bilden av oss är lite fel, många tror att man måste vara stålmannen men har man normal kondition så fixar man detta, säger han.

Lasse Versland menar att de flesta arbetsgivare är positiva till att ha deltidsbrandmän hos sig, då det är en insats för samhället. Samtidigt tror han att testdagen kan ge fler intresserade.

– Jag hade inte en tanke på detta själv för 29 år sedan när jag började med detta, men jag blev tillfrågad och fastnade. En jobbannons hade inte kunnat ge många svar, får man prova på och få lite smak ger det nog fler sökande, säger Versland.

Ny släckbil i Våxtorp – en förberedelse för bemanningskris

För en tid sedan fick stationen i Våxtorp en helt ny släckbil, den första nya på 40 år. Det brukliga är annars att stationerna runt om i kommunen får ”ärva” begagnade som gått i Laholm. Det är en släckbil som bär dubbelt så mycket vatten som de gamla.

– Det här är en förberedelse för att man i västa fall inte har folk som kan bemanna två bilar, med en släckbil och en tankbil. Den har mer vatten än en vanlig släckbil och är något som vi ville ha i organisationen, säger Andreas Nilsson, räddningschef.

ANNONS

Nilsson uppger att det blivit svårare med åren att rekrytera nya till deltidsbrandkåren.

– Vi fick lite flyt till Knäred, där vi kunde rekrytera fyra förra året, säger Andreas Nilsson.

Utsikterna för Våxtorp ser inte helt hopplösa ut heller. Sex personer kom till prova på dagen för att testa övningarna. Både ungdomar och yrkesarbetande kom för att ta reda på mer.

– Jag är intresserad och har funderat på det men inte riktigt vetat hur det fungerat praktiskt. Jag har en kollega på skolan där jag arbetar som såg till att jag kom hit och provade, säger Martin Petersson, lärare på Våxtorpsskolan.

Eva-Karin klipptes ut ur bilvrak

En av dagens större övningar gjordes i helgrupp. Då åkte gänget till en trafikolycka där en förare krockat och hade ont i nacken. Denna gång fick eleverna åka brandbilen ner till gamla Våxtorps list där Eva-Karin Johansson simulerade trafikskadad och skulle klippas ut ur bilvraket.

Alla fick prova på att hantera den hydrauliska avbitaren som klipper av metallen som håller uppe biltaket för att den skadade skulle kunna lyftas ur bilen säkert.

– Det var skönt att höra att folk runt omkring pratade lugnt med mig även om det var en övning, det kändes tryggt och var en bra erfarenhet, säger Eva-Karin Johansson.

ANNONS

Övningarna var inte avskräckande för deltagarna.

– Jag går gärna vidare och gör antagningsprov. Jag jobbar i Våxtorp och vill flytta hit från Laholm så småningom. Jag gillar inte att sitta hemma utan vill sysselsätta mig, så jag tränar redan fem dagar i veckan, säger Tadek Necel.

Brandman i Laholm

  • Deltidsbrandmän får genomgå årliga tester och läkarkontroller.
  • När personer söker till tjänsten utsätts de för styrke- och vattentester men också höjdprov och krypa i mörka utrymmen.
  • Rökdykning kräver lite mer fysik, då utrustningen väger ett par kilo. Det testet görs med full mundering på där den sökande får gå en viss tid på ett rullband.
  • Jour har de måndag till måndag var tredje vecka och ska kunna vara på stationen inom fem minuter efter att de fått larmet.
  • Räddningstjänsten finns i tätorterna Laholm, Knäred, Våxtorp och Hishult. Samtliga kårer är deltidskårer.
ANNONS