Hasse Svenssons katt Zapp tog hem flera fästingar om dagen under sin sommarsemester i Skummeslövsstrand. Nu har Zapp flyttat hem till Klippan.
Hasse Svenssons katt Zapp tog hem flera fästingar om dagen under sin sommarsemester i Skummeslövsstrand. Nu har Zapp flyttat hem till Klippan. Bild: Evelina Gunnarsson

Övervikt, övervintring och hopp om överlevnad - så gick det för djuren

Den långhåriga katten Zapp som drog hem fästingar, en snigelfälla som gjorde succé och ett sällsynt fynd av nyckelpigespindeln. HP har under året berättat flera historier där djuren står i centrum. Men hur gick det sen?

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Mellbystrand||

I början på december flyttade katten Zapp hem till Klippan från sommarstugan i Skummeslöv. Efter att HP hälsat på fortsatte han att dra hem fästingar i mängder, även om de blev något färre efter att ha fått fästingmedel. Och husse Hasse Svensson fick till slut sitt TBE-vaccin i Laholm efter att ha blivit nekad i Klippan. Det visade sig också att Zapp drog hem olika typer av fästingar.

– Det finns två sorter, både svarta och röda. Jag har inte skrivit upp hur många han tog hem men varje dag har det funnits några fästingar i pälsen, säger Hasse Svensson.

ANNONS

LÄS MER: Deras katt har släpat hem hundratals fästingar

Zapp mår bra, men semesterlivet har satt sina spår och han har gått upp i vikt.

– Man får hålla igen på maten. Han var arg i går och hoppade på Birgits (Zapps matte) ben för att han ville ha mat men vi får hålla igen annars blir han för tjock, säger Hasse Svensson som berättar att Zapp också drog hem 15 kaniner och mängder av möss till stugan i sommar.

Ölfällan som gjorde succé

För Hans Axelsson i Mellbystrand är snigelsäsongen över. Han har inte koll på hur många sniglar den hemsnickrade ölfällan samlade in men han konstaterar att plastburken är betydligt bättre än nattlig snigeljakt.

– Det funkar ju inte att man ska gå ut med spade och ficklampa på natten, det är ett för stort projekt, säger Hans Axelsson.

Hans Yngve Axelsson ratade experternas tips och byggde sin egen snigelfälla av en glassburk och öl.
Hans Yngve Axelsson ratade experternas tips och byggde sin egen snigelfälla av en glassburk och öl. Bild: Henrik Williamsson

Han lyckades hålla efter sniglarna men när värmen var som värst under sommaren frodades dem.

– Det var nog extra många då, men jag vet inte exakt. Det är rätt äckligt, man bara tömmer burken och fyller på med öl.

Blev det några utgångna öl över till nästa sommar?

– Ja jag har fler starköl som har gått ut i datum, det gick inte så många.

ANNONS

LÄS MER: Glassburken - mördarsniglarnas skräck

Snigelfällan städades undan när de sista bladen föll från växterna. Nu är den tvättad och ställd till sidan, redo för nästa säsong.

Har många hört av sig om fällan?

– Mina systrar fick sina växter uppätna av sniglar. Då satte en av dem ut en fälla och fångade hur många som helst, säger Hans Axelsson.

Sällsynt spindel i södra Laholm

I september gjordes ett fynd av den sällsynta nyckelpigespindeln på en ort i Laholms kommun. Arten har tidigare bara funnits i Skåne men när länsstyrelsen gav sig ut efter tips från en privatperson gav det mycket riktigt jackpot.

Nyckelpigespindeln upptäcktes i södra Halland under hösten. I vår ska länsstyrelsen undersöka fyndplatsen ytterligare för att se om spindlarna förökat sig eller finns på fler ställen.
Nyckelpigespindeln upptäcktes i södra Halland under hösten. I vår ska länsstyrelsen undersöka fyndplatsen ytterligare för att se om spindlarna förökat sig eller finns på fler ställen. Bild: Krister Hall

– Den är ju speciell för den lever nergrävd i backen och är uppe och springer två veckor på våren. Det har inte hänt mycket sedan vi var där, säger Moa Pettersson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

LÄS MER: Spektakulär spindel etablerad i södra Halland

I januari ska ett spindelmöte hållas då länsstyrelsen i Skåne och Halland ska utbyta erfarenheter. Sedan ska länsstyrelsen arbeta för att få spindeln att frodas på platsen och i april-maj nästa år görs en inventering på området för att se om spindeln finns på andra platser. De ska också titta på om de kan göra mer för att spindeln ska trivas i området.

ANNONS

– Det ska bli spännande att se hur mycket djur där är. Det vore kul om man kunde se att utbredningen är större än den lilla fläcken. Den här arten går gärna på ljunghedar i Danmark där den är vanligare. Man kan tänka att arten var vanligare i Sverige förr när vi hade mer ljunghedar, säger Moa Pettersson.

LÄS MER:Djurens närvaro gör oss trygga

ANNONS