När drönarbilden togs 24 februari stod vattnet högt över Flammabadet. Inne i kiosk och omklädningsrum gick vattnet långt upp på väggar och inredning. Bassängernas röda kanter avtecknade sig under vattenytan.
När drönarbilden togs 24 februari stod vattnet högt över Flammabadet. Inne i kiosk och omklädningsrum gick vattnet långt upp på väggar och inredning. Bassängernas röda kanter avtecknade sig under vattenytan. Bild: Jari Välitalo

Översvämmat bad fortfarande fuktigt efter vattenkaoset

Nästan tre månader efter översvämningen snurrar torkfläktarna ännu inne i Flammabadets lokaler. Förstörelsen blev omfattande och allt från väggar till vitvaror har fått bytas ut.

ANNONS
LocationKnäred||

Vattnet i Lagan steg snabbt lördagen 22 februari. På badanläggningen Flammabadet i Knäred nåddes rekordnivåer – även inomhus.

När vattnet till slut hade dragit sig tillbaka stod förödelsen klar. Smutsränder på väggar och hyllor inne i badets kiosklokal visade att vattnet stått mer än 60 centimeter högt därinne.

Reparationerna pågår fortfarande. Vattenskadade delar av byggnaden har fått rivas ut. Det syns på väggarna där nya beklädnadsplattor har satts upp.

– Väggarna har öppnats och dåliga syllar och reglar har blivit utbytta. Vi ska sätta in ny inredning och nya vitvaror. Alla innerdörrar och flera ytterdörrar har fått bytas, säger vaktmästaren Christer Svensson.

ANNONS
Vaktmästarna Christer Svensson och Ronny Jönsson och snickaren Mats Nilsson jobbar på med att få Flammabadet i skick efter översvämningen.  Den genomskinliga ledningen de håller i är en kanal för luft från torkfläktarna.
Vaktmästarna Christer Svensson och Ronny Jönsson och snickaren Mats Nilsson jobbar på med att få Flammabadet i skick efter översvämningen. Den genomskinliga ledningen de håller i är en kanal för luft från torkfläktarna. Bild: Henrik Williamsson

Fläktarna har inte stängts av. De går fortfarande, för att torka ut den sista fukten.

Bassängerna pallade inte heller översvämningen. De tål förstås vatten, men inte när vattnet trycker på underifrån.

– Vatten har gått in mellan betongen och bassängduken. Vi är nu på gång att provköra bassängerna, säger Christer Svensson.

Hur mycket översvämningen kommer att kosta kan ännu inte överblickas, säger Per Jonsson som är fastighetsförvaltare på Laholmshem.

– Vi har haft saneringsbolaget Ocab där och gjort fuktmätningar. De har fått säga efter hand vad som behöver göras när vi har öppnat väggarna. Det går inte att kostnadsberäkna innan allt är klart. Vi har fortfarande åtgärder kvar. Vi får göra en sammanställning senare och ta en diskussion med vårt försäkringsbolag, säger Per Jonsson.

– Vårt mål är nu att få arbetet klart till 6 juni och lämna över till kultur- och utvecklingsnämnden så att de kan starta sin badverksamhet, fortsätter han.

Enligt planen ska Flammabadet kunna öppna 13 juni. Samma dag ska Veingebadet öppnas. Två dagar senare är tanken att utebaden i Våxtorp och Vallberga ska slå upp sina portar.

Flammabadet har översvämmats ett flertal gånger, fast aldrig så illa som 2020. Vaktmästarna Christer Svensson och Ronny Jönsson har funderingar på hur byggnaden skulle kunna skyddas i framtiden. Åtminstone från vatten som flyter in från Lagan.

ANNONS

– Det finns stora ”korvar” som man fyller med vatten. De kan läggas upp som en mur runt byggnaden och så har man pumpar innanför. Med två korvar ovanpå varandra kan muren bli en meter hög, säger Ronny Jönsson.

LÄS MER:Högsta nivåerna i Lagan sedan mätningarna startade

LÄS MER:Skador för miljonbelopp i översvämningens spår

ANNONS