Utställning laholmare då och nu 2020. Nils Danred och föreningen Gamla Laholms ordförande Roy Karlsson visar väggen som handlar om två överlevare från andra världskriget och koncentrationsläger.
Utställning laholmare då och nu 2020. Nils Danred och föreningen Gamla Laholms ordförande Roy Karlsson visar väggen som handlar om två överlevare från andra världskriget och koncentrationsläger. Bild: Josefine Ingvarsson

Överlevare från andra världskriget lyfts fram i ny utställning

Det har varit en del hinder i år för att samla in material, men trots osäkra tider på grund av coronaviruset blev det en utställning ”Laholmare förr och nu” ändå till slut.

ANNONS
LocationLaholm||

– Vi har fått vara lite påhittiga och har haft det lite svårt men det har gått bra och vi har skrivit om många spännande personer i år också, säger Nils Danred som är engagerad i utställningen för föreningen Gamla Laholm.

Precis som föregående år har man skrivit om Laholms historia utifrån det sociala perspektivet. Människornas berättelser får utgöra historien om kommunen.

– Vad är vår stads historia utan människorna i den? Frågar sig Nils Danred under en förhandsvisning av utställningen som öppnar tisdag 23 juni.

Koncentrationsläger

Han berättar om flera intressanta personer men vill särskilt lyfta de två kvinnor som kom hit efter andra världskriget. Båda överlevde arbetslägret i Dachau och kom med i räddningsauktionen med Röda korsets Vita bussar som gick till Sverige under mars till maj 1945. 15 000 fångar räddades ur koncentrationsläger under den perioden och två av dem som hamnade i Laholm var Stanislawa Olsson och Stefania Plotkowiat.

ANNONS

Stanislawa Olsson träffade en bonde från Vallberga och har genom åren varit ute och föreläst och berättat sin historia på många skolor och i andra sammanhang. Hon avled 2013 och föreningen har fått mycket information om henne genom att prata med sönerna som bor kvar i Vallberga.

– Vi försöker alltid att prata mycket med de familjemedlemmar som finns kvar i livet. Det kan vara barn, eller barnbarn eller andra släktingar, säger Nils Danred.

Det var länge osäkert om utställningen skulle kunna öppna eller inte. Men man beslutade om restriktioner i antal personer i lokalen och håller nu öppet hela sommaren.

– Blir det ändringar med coronaviruset så kan vi hålla öppet även i september, men annars kör vi till sista augusti, säger Nils Danred.

”Diskussionerna försvinner”

Han menar att det var ett svårt beslut. En stor del av utställningen har genom åren varit att många besökare träffas i lokalen och läser om en person och någon säger att det är något som är fel i texten, eller berättar egna anekdoter om personen.

– När vi måste hålla avstånd och begränsa antalet personer så tappar man mötet med andra i lokalen, diskussionerna försvinner. Det är många som är 70 plus som kommer hit och de måste ju hålla sig isolerade nu, säger Nils Danred.

ANNONS

Man kommer dock att försöka få till en författarträff, utomhus, med Bernt Hermele, som skrivit boken Överlevarna, om ett antal personer som överlevde koncentrations- och arbetsläger. Detta ska ske i sommar, men inget datum har beslutats ännu.

LÄS MER:Gamla Laholm ökar takten efter succén

LÄS MER:Massor av sommarbesökare i rådhuset

ANNONS