Även fyrverkerier får tuffare restriktioner i år

Ett långt och märkligt år ska firas ut på nyårsafton. Många kommer traditionsenligt att vilja göra det med fyrverkerier, men även för det har restriktionerna hårdnat. HP reder ut hur fyrverkerierna får skjutas i år.

ANNONS
LocationLaholm||

Samverkan Laholm motionerade tidigare i år för tuffare restriktioner rörande fyrverkerier på nyår. Motionen innebar att man istället för mellan klockan 18 och klockan ett nästföljande dygn endast ska få skjuta mellan klockan 22 och ett.

Kommunfullmäktige röstade den 24 november för att motionen skulle träda i kraft, med tillägget att det inte bara ska gälla i mer tätbebyggda områden, utan i hela Laholms kommun. Beslutet slopar också att man får använda fyrverkerier på påskafton och valborgsmässoafton, vilket gör att bara nyårsafton kvarstår.

När nyårsafton nu nalkas ligger beslutet, efter att ha överklagats, hos förvaltningsrätten.

– De lär väl avgöra målet så fort de kan, säger kommunjurist Sandra Richart.

ANNONS

Att det skulle komma ett beslut innan det nya året är här verkar dock osannolikt.

Så vad gäller då nu?

– Det är klockan 22 till 01 som gäller, konstaterar Richart.

Detta eftersom överklagan inte ska ha krävt inhibition – alltså att det verkställande beslutet, det nya reglementet, i så fall skulle ha skjutits upp tills förvaltningsrätten beslutat i målet.

Är kommunfullmäktiges beslut sällsynt restriktivt?

– Nej, det skulle jag inte säga. Och det finns ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen som kommuner kan snegla på som vägledning, säger Sandra Richart.

ANNONS