Läkare: "Skönhetsingrepp innebär stora risker"

Det är inte alltid skönhetsingrepp går som det var tänkt. Det kan bli komplikationer men vad kanske många inte vet är att man då inte garanteras vård.

ANNONS
|

Charlotte Ståhl, ST-läkare i allmänmedicin på vårdcentralen Nyhem, har jobbat som läkare i 14 år och ser allvarligt på att skönhetsbranschen växer.

– Personer som gör estetiska ingrepp skyddas inte av hälso- och sjukvårdslagen så som den är utformad i dag. Om de inte är nöjda med resultatet eller om det uppstår andra icke medicinska komplikationer har de ingen rätt till hjälp via offentligt finansierad sjukvård, säger hon.

HP skrev nyligen om att allt fler Halmstadbor vill fixa till sitt utseende och att fler kliniker och salonger öppnar.

– Fillers, botox, laserbehandlingar, plastikkirurgiska ingrepp, tatueringar och piercingar, är inte hälso- och sjukvård i lagens mening. Kunden köper en produkt och skyddas därför inte av hälso- och sjukvårdslagen, säger Ståhl.

ANNONS

I november förra året lade regeringen fram ett nytt lagförslag om kroppsbehandlingar, som nu är ute på remiss. Eva Nilsson Bågenholm är statlig utredare för "Skönhetsutredningen" och berättar att det finns många problem inom den växande branschen.

– Konsumentlagarna i Sverige är i stort sett bra, men det finns inget skydd när det gäller kroppsbehandlingar. Den luckan behöver täckas upp, säger hon.

Genom ökad kontroll, som utförs av kommun och Inspektionen för vård och omsorg (IVO), ska patienten med det nya lagförslaget få bättre skydd.

– Ett annat problem är att det inte går att se hur många som utför skönhetsbehandlingar, vilka behandlingar som utförs eller hur ofta det går fel, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Syftet med lagförslaget är att stärka konsumentens skydd genom högre krav på näringsidkaren.

– Det är klart att sjukvården tar hand om personer som kommer in akut. Om man verkligen är sjuk, då får man hjälp oavsett orsaken. Men sjukvården säger nej om det bara har blivit fult eller fel, säger hon.

Charlotte Ståhl berättar att de har fått in flera patienter på vårdcentralen som haft komplikationer efter skönhetsingrepp.

– En patient hade, vad vi misstänkte var, en allergisk reaktion. När hon kom in gjorde vi bedömningen att den hade orsakats av en injektionsbehandling.

ANNONS

En skönhetsbehandling som är utförd av legitimerade läkare och sjuksköterskor faller ändå inte inom hälso- och sjukvårdens regelverk.

– Vem som helst kan öppna en klinik och göra ingrepp, du behöver inte ens vara läkare eller sjuksköterska, säger Charlotte Ståhl.

Läs även: Allt fler vill förändra utseendet

Läs även: Tilda och Louise fixade läpparna

ANNONS