Karin har känsla för smycken

Det var i Kina det började. Karin Brofelth gick en kurs ihur man trär pärlor, och blev fast. Sedan dess har hon tillverkat sina egna smycken.

ANNONS
|

"Det är som att vara i en stor godisfabrik". Så beskriver Karin Brofelth pärlmarknaderna utanför Shanghai i Kina. Dit reste hon så fort hon fick tillfälle under sina två år i mångmiljonstaden. Karin berättar att pärlmarknaderna fungerar som vilken annan marknad som helst, och man åker dit tidigt på morgonen innan bilköerna bildas.

– Jag kan språket såpass bra att jag kan handla själv på pärlmarknaderna, säger hon när vi träffas i villan i Skrea utanför Falkenberg.

Maken Magnus jobb var det som tog paret till Kina, men själv hade Karin vistats i landet även tidigare, som inköpare för Hennes och Mauritz.

ANNONS

För ett halvår sedan <$>flyttade Karin och Magnus hem till Sverige, men hon säger att de gärna skulle återvända om tillfället infinner sig.

I Kina är pärlor en stor industri, och det var där som Karin började tillverka egna smycken. Hon gick en kurs i hur man trär pärlor enligt konstens alla regler. På så sätt lärde hon sig grunderna. Pärlorna kombinerar hon utifrån den egna fantasin.

– Jag har jobbat länge med design och mode, bland annat som inköpare, och jag har alltid målat och ritat, säger hon.

Med tiden har hobbyn kommit att ta allt mer tid och efter hand har vänner och bekanta fått upp ögonen för det hon gör.

Karin tillverkar i dag sina smycken under namnet Mrs K. Idéer får hon från bland annat tidningar, film, teater och konst.

– Dessutom inspireras jag av att resa och träffa nya människor. Sedan gör jag smyckena utifrån vilket humör jag är på.

Mest arbetar hon med sötvattenspärlor, men även snäckor, stenar och små metallbitar förekommer. Eller de vackra glaspärlor som hon hittade på en resa till Peking.

I Kina är smycken väldigt populärt, berättar Karin. Där är accessoarer en statussymbol i en annan utsträckning än iSverige.

ANNONS

– Där visar man att man har pengar genom de smycken man bär. Det är också vanligt att i ett hänge ha en symbol för sitt namn eller stjärntecken.

Ofta används den smaragdgröna stenen jade, som sägs bringa lycka, i de kinesiska smyckena. Yin och yang-symbolen är också vanligt förekommande.

– När jag flyttade hem till Sverige igen märkte jag att intresset för smycken fullständigt exploderat. Inte minst har det blivit populärt att göra sina egna.

Hantverket kräver inte särskilt mycket utrustning, menar Karin och förklarar att man kommer långt med en liten tång och en sax.

Genom sina smycken försöker hon skapa en länk mellan personlighet, kläder och livsstil.

– En liten garderob kan bli jättestor om man kombinerar den med accessoarer. Extra roligt är det att göra smycken till bröllop och andra festligheter, menar Karin. Då tar hon fram dem i nära samarbete med den kommande ägaren.

Själv gillar hon smycken som är lite "bohemian chic", som hon uttrycker det.

– Jag tycker om den klassiska stilen också, men det får gärna vara lite tuffare ändå och ge en lite robust känsla.

När Karin lämnade Kina reste hon hem med väskan fullpackad med pärlor. I Sverige är de dels dyrare, dels är utbudet mindre.

ANNONS

Men snart är det dags för påfyllning. Karin har bokat en ny semesterresa till Kina. Hennes smycken är populära, lagret av pärlor har börjat sina.

Undvik att få parfym, solkräm, kosmetika eller hårspray på pärlorna eftersom det ger fula beläggningar.

Undvik även att bada eller bada bastu med pärlorna på.

Det är bäst att förvara sina smycken i linnetyg eftersom bomull gör att vattnet i pärlorna dunstar och därför torkar ut dem.

Det är bra att trä om sina gamla pärlhalsband och armband eftersom trådarna slits och damm och smuts kryper in i hålen.

Tänk också på att torka av smyckena med en fuktig trasa. Använd inte starka rengöringsmedel, det kan torka ut pärlorna.

Använd dina pärlsmycken, det mår de bra av.

ANNONS