”Jag är stolt över att köra en miljöbil”

Att köpa en hybridbil privat eller genom företaget blir allt vanligare. Halmstadborna är glada över att de kan bidra till miljön samtidigt som de sparar pengar.

ANNONS
|

– Det är en win win-situation. Jag sparar pengar på att inte behöva köpa drivmedel och samtidigt bidrar jag till en bättre miljö, säger Halmstadbon Lars Bengtsson.

Till en början var han lite skeptisk, och funderade på om en hybridbil verkligen var ”hans grej”. Men när företaget han jobbar på erbjöd personalen att köpa en miljöbil förmånligt hakade han på.

– Jag är väldigt nöjd med min bil, och stolt. Över alla förväntningar, säger Lars Bengtsson.

Bilen han kör är en Passat GTE, en så kallad laddhybrid som går på både bensin och el.Om elen tar slut växlar bilen automatiskt över till bensin- motorn.

ANNONS

– Jag kör bara på el till och från jobbet, men visst har den sina begränsningar. På små korta sträckor är den superbra, suverän stadskörning, men elen räcker bara i fyra till fem mil.

Lars Bengtsson berättar att det tar cirka fyra timmar att fulladda bilen, och ladda den gör han i ett vanligt vägguttag.

– Man kan köpa en egen laddstation, då går det snabbare, men det har inte jag gjort.

Att köra en bil som är bra för både miljön och plånboken tycker Lars känns väldigt bra. Han berättar att han bara behöver tanka den en till två gånger i månaden.

– Det är alltid svårt att veta vad man ska göra för miljön. Men jag får nu glädje genom både mindre utsläpp och mindra kostnader.

Lars Bengtsson menar att fler företag måste börja ta ett miljöansvar.

– Privat hade den varit för dyr att köpa, men i och med att man har ett förmånsvärde via företaget så blir det mycket billigare.

Halmstadparet Pia Johansson och Walter Lundgren kör också en laddhybrid, en Mitsubishi Outlander PHEV.

– Vi är väldigt nöjda. Vi har haft den sedan förra sommaren och köpte den via min mans jobb. Walle tycker det är kul med den nya tekniken, och eftersom att vi kör mycket i stan är det ett billigt alternativ, säger Pia Johansson.

ANNONS

Hon berättar att de sällan behöver tanka och att hybriden därför är ett billigare alternativ än en vanlig bil. Paret berättar att den verkligen har fyllt sin funktion för deras familj.

– Det finns flera ställen att ladda bilen inne stan, i flera parkeringshus och vid Ica Maxi Högskolan. Men oftast hinner vi alltid hem, så då laddar vi hemma.

Även Pia och Walter tycker att fler företag borde ta ett större miljöansvar.

– Miljöbilarna kostar ju en del i inköpspris, men sedan är de ju mycket billigare i drift. Eftersom vi kunde köpa den via Walles jobb blev det ju förmånligt, säger hon.

ANNONS