Intresset för hybridbilar är rekordstort

Nya siffror visar att många Halmstadbor vill köra miljövänligt. Antalet nyregistrerade elhybrider i kommunen har ökat med 50 procent på bara tre år.

ANNONS
|

– Vi upplever en stor ökning, vi säljer jättemycket hybridbilar. Kunderna vill ha en mix, en bil där de kan köra både på el och bensin, säger Roger Weman, vd på Motorhalland.

Han menar att det finns flera anledningar till att miljöbilar har blivit så populära de senaste åren.

– Jag tror det handlar om att allt fler företag börjar tänka mer miljömedvetet, men även för att det är väldigt förmånligt att köra miljö-bilar i dag, säger Roger Weman.

Siffror från Statistiska central-byrån (SCB) visar att det i år registrerades 51 elhybrider och 24 laddhybrider från januari till juni i Halmstads kommun. Under hela 2013 registrerades 22 av elmodellen och tolv av laddmodellen, en ökning på 40 procent respektive 50 procent på bara tre år. Ökningen har därefter stigit år för år.

ANNONS

– Min uppfattning är att samhället inte är redo för helelbilar ännu, laddstolparna är inte tillräckligt utbyggda. Därför tror jag att folk nu en period framöver vill satsa på hybrider, säger Roger Weman.

Elhybrider har två motorer, en vanlig förbränningsmotor och en elmotor. Båda kan användas samtidigt, men även en var för sig.

– Den är den vanliga bensin- eller dieselmotorn som laddar elmotorn när man kör, säger Roger Weman.

Laddhybriden fungerar på samma sätt som elhybriden, men är dessutom försedd med möjligheten att ladda batteriet från elnätet.Roger Weman berättar att elmotorn räcker i fyra till fem mil, sedan växlar bilen över till denandra bränslemotorn.

–  Det är populärt att köra med elmotor i vissa miljöer. Troligtvis kommer det att komma fler miljözoner, exempelvis stadsmiljö där man i framtiden kanske bara får köra med elbilar.

Marcus Johansson, marknadschef på Bendt bil i Halmstad, berättar att kunderna har ett stort intresse för den nya tekniken.

–  Ijämförelse med för något år sedan är kunderna mycket mer nyfikna på den nya tekniken. Vi säljer fler hybrider än tidigare. Jag tror det både beror på att utbudet är större och att fler bilmodeller erbjuder tekniken, säger Marcus Johansson.

Han menar att elbilarna även är mer prisvärda i dag i jämförelse med för några år sedan.

ANNONS

–  Folk blir alltid lite rädda när det kommer ny teknik, men nu har folk börjat acceptera den. De inser att det är ett bra val både för dem själva och miljön, som också ger lägre driftkostnader.

ANNONS