Inte samma tryck som förr på bokrean

Konkurrensen på internet och den billiga pocketboken har satt sina spår på bokrean. Men bokälskare tar sig fortfarande dit.

ANNONS
|

Även om bokrean i dag inte är vad den var för några år sedan så drar den besökare. Om det förr var trångt och svettigt på rean så kan besökarna i dag lugnt gå runt och titta och känna på böckerna.

- Som helhet har bokrean minskat, det finns så mycket billiga böcker jämt nuförtiden, för att inte tala om pocketbokens tillväxt, säger Mats Carlsson, bokhandlare vid Halmstads bokhandel.

Förr hade folk chansen att köpa romaner och deckare till ett billigt pris, menar han, men i dag ser det lite annorlunda ut.

- Det är ju förlagen som bestämmer hur det blir med bokreans framtid. Våra leverantörer säljer böckerna billigare på nätet, illojala konkurrenter kan man säga att de är.

ANNONS

Till sist är det ändå konsumenterna själva som bestämmer, anser Mats Carlsson. Om de väljer att handla via internet så går pengarna till Stockholm.

- Det kan ju sluta som med Skivlagret, man vet aldrig. Men jag vill gärna komma till en stad med utbud och ett bra näringsliv så att man får tänka till som konsument.

En besökare inne i bokhandeln tycker att det är en upplevelse att gå på bokrean.

- Jag brukar gå hit, det hör till. Det är roligt att få klämma och titta på böckerna före jag köper dem. Så jag har faktiskt aldrig handlat på internet, säger Hannele som står och tittar i en bok med sin dotter.

En besökare som fyllt korgen inne på Bokia är av en annan mening.

- Jag är ingen idealist på det viset, jag handlar både på internet och i butiken. Eftersom jag blivit pensionär läser jag mer nu, fast i dag handlar jag till min son som bor utomlands, säger Orvar Johansson.

ANNONS