IB-programmet en chans för nyanlända

18-åriga Lina Hammod, som HP tidigare skrivit om, har nu lyckats bli antagen till Sannarpsgymnasiet. – IB-programmet är ett bra alternativ för nyanlända som är obehöriga, säger rektorn Cecilia Ek.

ANNONS
|

– När jag fått reda på att jag skulle få komma på intervju för IB blev jag glad. Jag visste inte om jag skulle skrika eller hoppa, säger Lina Hammod.

När Lina Hammod, för ett och ett halvt år sedan, kom till Halmstad och fick reda på att hon skulle behöva gå om gymnasiet blev hon förkrossad. Hon grät i flera dagar, men ansåg till slut att det inte spelar någon roll att hon redan gått klart gymnasiet i Syrien - bara hon får studera igen.

Men att få en plats på ett gymnasium i Halmstad skulle bli mycket krångligare än väntat.

ANNONS

Hon fick inte läsa alla ämnen hon behövde på Sturegymnasiets språkintroduktionsprogram och uppnådde därför inte behörighet i år. Hon fick enbart läsa fem ämnen och för att bli antagen till ett nationellt gymnasieprogram i Sverige krävs godkänt i totalt åtta för yrkesförberedande program och godkänt i tolv ämnen för ett högskoleförberedande.

– IB-programmet är ett internationellt program som kan ta in obehöriga på fri kvot, om det finns platser kvar, säger Cecilia Ek som är rektor för programmet på Sannarsgymnasiet.

IB-programmet (International Baccalaureate) är ett högskoleförberedande program där all undervisning sker på engelska. Eftersom det är ett internationellt program har det inte samma antagnings- och behörighetskrav som ett nationellt gymnasieprogram.

För ett par veckor sedan berättade en vän för Lina Hammod att hon hade lyckats få en plats på ett IB-program.

– Jag gick direkt till studievägledaren på Sturegymnasiet och frågade om inte jag också kunde bli antagen, berättar Lina Hammod.

Hon och studievägledaren begav sig till Sannarpsgymnasiet för ett möte med rektorn där.

– Vi hade platser kvar på programmet så vi kunde erbjuda Lina en plats. Det känns jätteroligt att kunna ge en sådan duktig tjej ett alternativ, säger Cecilia Ek.

Lina Hammod fick, i stället för att söka på vanligt vis, genomgå intervjuer. Hennes engelska sattes på prov och hennes utländska betyg översattes till svenska.

ANNONS

Lotta Hydén, programkoordinator för IB, menar att programmet är ett bra alternativ för nyanlända som inte blivit antagna till nationella program.

– För de som är bra på engelska och har bra kunskaper med sig är IB ett jättebra program. Men självklart passar det inte alla.

ANNONS