Virkespriserna sjunker i hela Halland.
Virkespriserna sjunker i hela Halland. Bild: Lasse Edwartz

Virkespriserna har sjunkit: ”Vi ser en snabb återhämtning”

Virkespriserna har sjunkit i 230 av Sveriges kommuner. Halland är inget undantag. I juli rörde sig virkespriserna neråt för både massaved och sågtimmer i länets samtliga kommuner.

ANNONS
|

– Vi ser en snabb återhämtning på virkesmarknaden efter coronakrisen vilket är positivt. Krisen drabbar även skogsindustrin även om olika aktörer drabbas väldigt olika. Det gör det extra viktigt för skogsägare att konkurrensutsätta sitt virke just nu och nå ut till så många olika köpare som möjligt, säger Adam Aljaraidah, vd på Virkesbörsen, i ett pressmeddelande.

Virkesbörsen är en oberoende plattform som jämför virkespriser i hela Sverige. Deras senaste sammanställning visar att priserna på sågtimmer och massaved sjönk i 230 kommuner, vilket motsvarar nästan 80 procent av Sveriges kommuner, under juli månad. I övriga kommuner var virkespriserna stabila, men ökade inte heller.

ANNONS

Den ekonomiska nedgången, som fått namnet coronakrisen, har slagit olika hårt mot olika aktörer inom skogsindustrin. Ett exempel på detta är sågverken. De sågverk som är riktade mot den inhemska bygghandeln går betydligt bättre än andra mer exportorienterade sågverk, uppger Virkesbörsen. Detta styr i sin tur hur mycket de är beredda att betala för virke.

– Genom att följa utvecklingen av virkespriser i ditt län och din kommun kan du tajma marknaden smartare och göra bättre affärer. Att sälja virke är ofta en stor affär som påverkar ekonomin för personer och gårdar i stor utsträckning, menar Adam Aljaraidah.

ANNONS