Villaägarna på Rydöforsvägen i Rydöbruk har nu tillstånd att ställa ut blomlådor för att dämpa hastigheten på raksträckan. Detta efter att Hylte kommun ändrat sitt beslut.
Villaägarna på Rydöforsvägen i Rydöbruk har nu tillstånd att ställa ut blomlådor för att dämpa hastigheten på raksträckan. Detta efter att Hylte kommun ändrat sitt beslut. Bild: Isabel Bark

Villaägare vann strid om blomlådor – och fick 40-skyltar på sin gata

Ett helt kvarter vann striden mot en ensam fastighetsägare. Nu har de ett skriftligt beslut på att de får lov att sätta ut blomlådor. I samma veva sattes 40-skyltar upp för att dämpa hastigheten på raksträckan.

ANNONS
LocationRydöbruk||

Efter att Hallandsposten skrev om villaägarnas strid för blomlådor hände det något på kommunhuset. En ny bedömning gjordes och villaägarna har nu ett skriftligt beslut på att de får lov att placera ut blomlådor på en delsträcka av Rydöforsvägen i Rydöbruk.

– Det var jättebra att vi fick sätta ut dem efter många om och men. Hastighetsskyltar har satts upp, men vi hade velat ha en skylt på denna gata och inte bara vid infarterna, säger Hanna Isaksson, en av dem som drivit ärendet.

Det var i juni som HP träffade villaägarna. De berättade då att många bilförare håller för hög hastighet på den raka vägen genom kvarteret och att lastbilar använder vägen som genomfartsled.

ANNONS

LÄS MER:En granne satte sig på tvären – då nekas villakvarteret farthinder

En enda granne var negativ till att sätta ut blomlådor och Hylte kommuns första beslut blev därför att säga nej. Men efter en närmare titt på regelverket, som kan tolkas på olika sätt, har kommunen alltså ändrat sig.

Flera åtgärder har vidtagits

– Det blev en kompromisslösning. De fick sätta ut blomlådorna på en del av vägen, utifrån de förutsättningar som gäller. Men lådorna får inte vara i vägen för fordon, säger Paul Gruber, gatu- och parkchef.

LÄS MER:Gatuchefen om blomlådor: ”Reglerna kan tolkas olika”

När grannskapet på Rydöforsvägen ansökte om att få ställa ut blomlådor sa kommunen först nej. Men nu har kommunen ändrat sig och ger klartecken för blomlådorna. ”Vi vill ju bara sänka hastigheten på sträckan för våra barns säkerhet”, säger Hanna Isaksson.
När grannskapet på Rydöforsvägen ansökte om att få ställa ut blomlådor sa kommunen först nej. Men nu har kommunen ändrat sig och ger klartecken för blomlådorna. ”Vi vill ju bara sänka hastigheten på sträckan för våra barns säkerhet”, säger Hanna Isaksson. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv

Flera andra åtgärder har vidtagits på Rydöforsvägen. Kommunen har satt upp hastighetsskyltar med begränsningen 40 kilometer i timmen på två ställen.

– En 40-skylt har satts upp vid bron på Femsjövägen och en skylt där man kör in vid Pålvägen, säger Paul Gruber.

Numera råder också genomfartsförbud för tung trafik. Många lastbilschaufförer, som inte känner till orten, har vägletts av sin gps att välja Rydöforsvägen.

– Ja, det är faktiskt lugnare nu, konstaterar Hanna Isaksson.

”Alla är inte alltid nöjda”

Ärendet om blomlådor lär dock få sin fortsättning. Kommunens skriftliga beslut gäller bara för 2020, vilket innebär att de planterade lådorna får stå kvar på vägen till och med den 31 oktober. Inför nästa år måste ett nytt tillstånd sökas.

– Vi får se till nästa år hur vi ska hantera det. Alla är inte alltid nöjda. Hur man än gör finns det alltid någon som blir missnöjd, säger Paul Gruber.

ANNONS

Personen tyckte då att vi skulle stänga in våra barn inomhus. Det är mycket tråkigt att det har blivit såhär på grund av några blomlådor.

Grannsämjan i området är inte heller god. Utöver fastighetsägaren, som satte sig emot lådorna från början, har ytterligare en motståndare gett sig till känna. Den personen har erkänt att hen försökt förstöra blomlådorna och kastat dem i diket, vilket har lett till två polisanmälningar.

– Personen menade att vi inte hade tillstånd. Det var då jag fick begära ut ett skriftligt tillstånd från kommunen, berättar Hanna Isaksson.

Hon har försökt förklara för personen att grannskapet värnar om sina barns säkerhet.

– Personen tyckte då att vi skulle stänga in våra barn inomhus. Det är mycket tråkigt att det har blivit såhär på grund av några blomlådor. Men just nu har vi blomlådorna utställda på gatan och det är vi tacksamma för, säger Hanna.

ANNONS