Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Vildsvinen växande problem för bönder

Ett växande problem som blir allt värre. Så beskriver Peter Nöjd, ordförande i LRF-avdelningen, vildsvinens omfattande härjningar.

I går tog LRF-avdelningen det ovanliga greppet att bjuda in till en pressträff på några av de drabbade åkrarna med vall i Knallhult söder om Femsjö.

Det gapar svarta fläckar i det groende gräset där arrendatorn Lars-Göran Larsson redan hunnit restaurera de uppbökade partierna två gånger och så i nya frön.

– Men så sent som i natt var det uppbökat på andra sidan åkern, konstaterar Lars-Göran Larsson som med sin dotter Linda driver en av de sex sista mjölkgårdarna i kommunen, i Knallalt.

Antalet vildsvin har eskalerat sedan i höstas.

– Problemet är helt oövervinnerligt. Vi har så utspridda marker och de kommer när vi minst anar det.

Inte nog med att såningsarbetet måste göras om. Det kommer jord i fodret och djuren blir sjuka. Det kan till och med uppstå en process som skapar gift i blandningen i plastbalen.

Jord och sten följer dessutom med in i maskinerna som får haverier och blir stillastående.

– Det är rätt jobbigt för en lantbrukare. Det går åt fruktansvärt mycket tid för att hålla koll. Det är inte hållbart i längden, säger Lars-Göran Larsson som tvingas till nattliga övervakningsrundor med geväret efter långa arbetsdagar.

– Också familjen drabbas, säger Linda Larsson.

47 av gårdens 170 djur är mjölkkor, resten köttdjur.

– Vildsvinens skadeverkningar är så omfattande att det är ett allvarligt hot mot mjölkproduktionen i skogsbygden, säger Erling Nilsson i Övra Kärrshult som tvingades upphöra med mjölkkor i vintras just på grund av de den uppbökade vallen.

– Det är påfrestande och mentalt jobbigt att odla när odlingen blir förstörd och att se djuren bli sjuka.

Från LRF vill man se att jägarna tar ett större ansvar.

En inspirationskväll med en för trakten ny form av samarbete runt förvaltningen av vildsvinsstammen arrangeras av Femsjö-Färgaryds LRF tillsammans med Hylte-Unnaryds jaktvårdskrets i Sofieslätts bygdegård den 23 maj.

LRF-avdelningen uppmanar dessutom medlemmar som arrenderar ut jakträttigheterna att skriva in i arrendekontrakten att avstå från ”ohämmad utfodring”.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här