Ina Lagerwall.
Ina Lagerwall. Bild: Kajsa Göransson

"Vi går varvet” gör en ny runda - en fortsättning har kommit

"Vi går varvet” heter ungdomsromanen som skildrar kompisrelationer i högstadieålder och miljön på Örnaskolan i Hyltebruk.

ANNONS
|

Boken kom ut förra sommaren. "Vi går varvet” är också denna sommar aktuell, i dubbel bemärkelse; dels är den en av fem barn- och ungdomsböcker som nominerats till Barnradions bokpris 2020 (vinnaren koras i slutet av oktober) och dels har författaren, Ina Lagerwall, kommit ut med en fri fortsättning: ”Bara vara vänner”, utgiven på Rabén & Sjögrens förlag.

LÄS MER:"Boken bygger på minnen och känslor"

I den andra boken kan man följa huvudpersonen Liv och hennes skolkamraters fortsatta öden i 7:an och på väg mot tonårens första sommarlov.

Att bli nominerad till Barnradions bokpris 2020, hur känns det?

– Helt fantastiskt. Jag har ju följt Barnradions bokpris i flera år och också haft de tävlande bidragen med i bokklubbar som jag lett genom mitt arbete på biblioteket, säger Ina Lagerwall.

ANNONS

Innebär uppmärksamheten att ”Vi går varvet” får fler eller andra läsare?

– Jag blir läst. Jag tror också att just bokpriset gör att den når fler läsargrupper, exempelvis skolklasser.

Är det i den nya boken fortfarande uppväxten i Unnaryd och miljön på Örnaskolan som skildras?

– Ja, miljön är mycket av högstadieskolan, även om jag är sparsam med miljöskildringar i mitt skrivande. Också skogen och vägen hem till mina föräldrar i Unnaryd, och badplatsen, finns med.

Kompisförhållanden är ett viktigt tema i båda böckerna.Varför?

– Det är det som jag funderade mycket på under den åldern själv. Hur jag skulle passa in med andra och hur man skulle vara vän någon.

Kommer du att fortsätta att skildra flickan Livs vandring upp i tonåren?

– Ja, men jag får se när det bli och förstå se om förlaget vill fortsätta ge ut mig.

Var kommer i så fall fortsättningen att handla om?

– Jag vet faktiskt inte. Karaktärerna är väldigt levande i mitt huvud och i min fantasi. De tränger sig fram och bestämmer själva mycket under skrivprocessen. Så var det i nya boken, exempelvis med Samuel som ville byta namn till Sam.

Ina Lagerwall, född 1979, är uppvuxen i Unnaryd och har själv gått på högstadiet på Örnaskolan i Hyltebruk. Hon bor nu i Växjö och jobbar som bibliotekarie. ”Vi går varvet”, vilken kom ut i juni 2019, var hennes författardebut.

ANNONS
ANNONS