Nattpatrullerna i Hylte har långa körsträckor och hinner inte med lika många patienter per pass som kollegor i stadskommunerna gör.
Nattpatrullerna i Hylte har långa körsträckor och hinner inte med lika många patienter per pass som kollegor i stadskommunerna gör. Bild: Jari Välitalo

"Vi är inte nöjda med vårdersättning"

Hylte driver på för att få högre ersättning från Region Halland för den hemsjukvård man utför.

ANNONS
|

– Den vi utför åt Region Halland kostar oss mer än de flesta övriga kommuner i länet. Därför måste vi ha en annan modell för ersättningarna.

Det säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, sedan Hallandskommunerna och regionen överenskommit att under hösten fortsätta förhandlingar om en ny ersättningsmodell.

Han uppger att överläggningarna hittills varit så tuffa att man tagit in en "neutral samtalsledare" för att genomföra dem. Nu stoppar coronan upp och det blir inget avtal klart före halvårsskiftet, till vilket det gamla var förlängt. Men avtalet förlängs nu till och med mars nästa år - med en extra ersättning till kommunerna på 22 miljoner för 2020, vilket kan tyda på att Region Halland mjuknar för kommunernas krav.

ANNONS

Regionen strider för en ersättningsmodell där kommunerna får ett lika stort belopp per patient.

– Vi är inte nöjda med det. Hylte är en geografiskt stor kommun och vi har större strukturella kostnader än vad exempelvis Halmstad har, för bland annat för långa bilresor på nätterna för sjuksköterskorna.

Hyltes andel av det engångs extrabelopp som regionen medgett är 1,2 miljoner.

ANNONS