Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Vattnet helt avstängt efter ovanliga kemikalieutsläppet

Kemikalien kaliumpermanganat har släppts ut i för hög dos i dricksvattnet i Unnaryd. Dricksvattnet som går ut till hushållen har nu stängts av helt och invånare hänvisas att hämta rent vatten vid kommunens vattentankar. Det kan ta ett dygn innan vattnet sätts i gång.

Vid lunchtid utfärdades ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) om ett kemikalieutsläpp i dricksvattnet i Unnaryd.

LÄS OCKSÅ: Unnarydsbor uppmanas att inte dricka vattnet

– Kemikalien heter kaliumpermanganat och den har gått ut i för hög dos ifrån vattenverket i Unnaryd. Vi har fått ordning på det tekniska problemet på vattenverket eftersom vi har stängt det. Vi ska spola och rengöra systemet, sedan vill vi ha ett godkänt vattenprov innan vi släpper på vattnet igen. Vi måste veta att vattnet är hundraprocentigt säkert, säger Katarina Paulsson, samhällsbyggnadschef i Hylte kommun.

Vilka risker medför den här kemikalien?

– Vi håller på att undersöka detta med leverantören. Vi har inte alla fakta ännu.

Efter utsläppet har vattnet nu stängts av helt för alla som har kommunalt vatten.

Hur många hushåll och invånare som berörs av vattenavstängningen kan Katarina Paulsson i dagsläget inte svara på. Men enligt henne berörs hela samhället. Enligt Hylte kommuns hemsida bor det drygt 1 200 personer i Unnaryd (statistik från 2020).

Det första tecknet på att något inte stod rätt till var att vattnet hade färgats rosa. Kommunen undersöker nu hur pass skadligt det är för människor och djur.

Vad ska man göra om man har råkat dricka av vattnet?

– Det får jag återkomma till. Jag har inte svaret på den frågan, säger Katarina Paulsson.

Kommunen undersöker hur hög koncentrationen av kaliumpermanganat var i dricksvattnet i Unnaryd.

”Om du har druckit eller varit i kontakt med vattnet i Unnaryd men inte känner av något behöver du inte oroa dig. Men om du är starkt illamående eller kräks ska du kontakta vården”, meddelar Giftinformationcentralen via kommunens hemsida.

Under eftermiddagen har va-enheten, i samarbete med räddningstjänsten, ställt ut vattentankar med rent vatten runt om i Unnaryd. Dessa var på plats från 14-tiden och invånare uppmanas hämta vatten här.

Vattentankarna finns på Norra vägen, Änggatan och Bäckgatan. Bild: Karta Hylte kommun
Vattentankarna finns på Norra vägen, Änggatan och Bäckgatan. Bild: Karta Hylte kommun

Vattentankarna finns på tre ställen i Unnaryd: en på Norra vägen i närheten av skolan, två stycken på Änggatan intill marknadsplatsen och en tank på Bäckgatan vid Unnens strandkant.

– Nödvattenförsörjning är vårt fokus nu och även undersöka den här kemikalien och vad man ska göra om man har fått i sig den. Jag har sammankallat en stab på samhällsbyggnadskontoret som jobbar med nödvattenförsörjningen, säger Katarina Paulsson.

Hur länge kan vattnet vara avstängt i Unnaryd?

– Det är helt avhängigt ett godkänt vattenprov. Vi släpper inte på vattnet innan vi vet att det går att dricka. Det kan ta ett dygn innan vi får provresultatet, men vi gör detta så fort vi kan. Det är klart att det påverkar invånarna att vara utan vatten.

Hur ska fastighetsägare göra med sina toalettbestyr nu när vattnet är avstängt?

– Man får hämta vatten vid tankarna och i den mån det behövs får man spola genom att hälla vatten i toaletten. Det finns inte mycket annat att göra, vi kan inte bara släppa på vattnet i toaletterna.

Katarina Paulsson berättar att det är ovanligt att det sker kemikalieutsläpp i för höga doser i dricksvattnet i Hylte kommun.

– Ja, det är ovanligt. Jag tror att det var ett liknande fall 2011.

Under måndagskvällen kom lugnande besked från Miljömedicin Syd som tagit prover på vattnet. Proverna visade på en låg koncentration av Kaliumpermanganat och kan, enligt Hylte kommun, i värsta fall leda till lindriga mag- och tarmproblem.

Fakta: Kaliumpermanganat

Kaliumpermanganat är ett salt som bland annat används inom sjukvården vid till exempel nageltrång och eksem. Inom vattenrening används denna kemikalie till att oxidera järn och mangan i dricksvatten som sedan kan filtreras bort.

Kaliumpermanganat är oxiderande och får inte förvaras med brännbara vätskor. I för höga doser är saltet skadligt för miljön, speciellt för vattenlevande organismer. Höga koncentrationer är irriterande och frätande.

Kaliumpermanganat är lättlösligt i vatten och endast ett gram färgar en liter vatten kraftigt lila.

Kommunen undersöker hur hög koncentrationen av kaliumpermanganat var i dricksvattnet i Unnaryd.

Giftinformationscentralens rekommendationer

På kommunens hemsida hylte.se har Giftinformationscentralen gått ut med information:

”Om du har druckit eller varit i kontakt med vattnet i Unnaryd men inte känner av något behöver du inte oroa dig. Men om du är starkt illamående eller kräks ska du kontakta vården.”

”Har du fått vatten i ögonen och det svider? Eller på huden och det rodnar eller känns på annat sätt? Skölj i rent vatten (ej från kranen) eller ren koksaltslösning. Om problemet kvarstår, kontakta vården.”

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!