Landeryd planeras få en cykelväg, som sträcker sig ända till centralorten Hyltebruk. Var den ska gå gram är dock ännu ej bestämt.
Landeryd planeras få en cykelväg, som sträcker sig ända till centralorten Hyltebruk. Var den ska gå gram är dock ännu ej bestämt. Bild: Lennart Hildingsson

Vattenledningen till Landeryd kan bli en cykelväg

Den blivande vattenledningen kan också leda till en sju kilometer lång cykelväg som förbinder Landeryd med centralorten Hyltebruk.

ANNONS
|

Det är tjänstemännen på kommunens samhällsbyggnadskontor som fått i uppdrag att se om man kan göra en cykelväg där man ska gräva ned en överföringsledning för dricksvatten, mellan Hyltebruk och Landeryd.

– Vi vill samplanera så att vi kan dra nytta av förarbetet som görs för vattenledningen, säger Katarina Paulsson, samhällsbyggnadschef i Hylte.

I investeringsbudgeten för 2021 anslog politikerna 12 miljoner för att bygga vattenledningen; skälen är främst att Landeryds egen vattentäkt är bristfällig och har låg kapacitet. Råvattnet i Hyltebruk kommer från en rik källa i Nissadalens morängrusbädd i norra delen av kommunen och tillgångarna därifrån räcker även för Landeryd.

ANNONS

Trots att det är kort om tid innan vattenledningen ska läggas ned, finns det ingen skiss på var den ska gå. Det är det arbetet är tänkt att sättas igång nu. När en tilltänkt cykelväg lagts i korgen, kan det innebära att ledningen dras närmare länsväg 730 (Hyltebruk - Landeryd) än annars.

– Vi kommer att ta kontakt med Trafikverket, som är ansvarig för Landerydsvägen, och även länsstyrelsen för att göra planeringen i samråd med dem, säger Katarina Paulsson.

Normalt sett svarar Trafikverket för investeringar på på gång- och cykelvägar längs sina stråk och kommunen för motsvarande i tätorternas nätverk av gator och, i förekommande fall, vid enskilda vägar. Men på senare år har det blivit allt vanligare med kommunal medfinansiering i de cykelvägar som Trafikverket projekterar.

Katarina Paulsson, samhällsbyggnadschef i Hylte, berättar att cykelvägen kommer att samprojektera med den nästan 7 kilometer långa vattenledningen.
Katarina Paulsson, samhällsbyggnadschef i Hylte, berättar att cykelvägen kommer att samprojektera med den nästan 7 kilometer långa vattenledningen. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

Cykelvägen mellan Landeryd och Hyltebruk beräknar bli anlagd först om ett par - tre år. Den är inpetad i den femåriga investeringsplanen på år 2023, med en grovt räknad totalkostnad på 8 miljoner kronor. Några hundra tusen av dessa läggs på en projektering under 2021.

Kommunen hoppas, genom vara ute i god tid med cykelprojektet, slippa göra samma misstag som då man för två år sedan la ned VA-ledningar mellan Torup och Rydöbruk. Mitt i arbetet med dessa ledningar gjordes frågan aktuell, bland annat från politiskt håll, att också göra en cykelväg - då medan man ändå drog fram med maskiner i landskapet. Det fanns starka trafiksäkerhetsmässiga motiv för att flytta cyklisterna från bilvägen mellan Rydöbruk och Torup.

ANNONS

Här hade man från början, uppger Katarina Paulsson, tittat på tre olika alternativ att dra VA-ledningarna till Torup. Man valde det billigaste alternativet som då visade sig vara en sträckning olämpligt för en cykelväg (över brukad åkermark och till med tomtmark) när den frågan brände till.

Vad gäller Hyltebruk - Landeryd ska man så småningom ta kontakt med de markägare som kommer att bli berörda. Men först ska en projektör sättas i arbete.

– Vi måste ha ett någorlunda färdigt material och presentera innan vi kontaktar markägare, sa Carolina Storberg, VA- och renhållningschef vid kommunen, vid en kontakt som HP hade med henne för en tid sedan.

Hon sa då också att ambitionen är, oavsett cykelvägsplanerna, att gå så nära vägen mellan Landeryd och Hyltebruk som det är möjligt.

Egentligen är det bara påkopplingspunkterna på respektive ort, till deras respektive vattenledningsnät, som man är på det klara med. I Hyltebruksänden är det vid industriområdet vid Södra Ekeryd och i Landeryd i närheten av ortens reningsverk.

ANNONS