Från årsskiftet höjdes VA- och sophämtningsavgifterna i Hylte. De har inte höjts länge och politikerna har också gett klartecken för indexuppräkning av avgifterna framöver.
Från årsskiftet höjdes VA- och sophämtningsavgifterna i Hylte. De har inte höjts länge och politikerna har också gett klartecken för indexuppräkning av avgifterna framöver. Bild: HP arkiv

Vatten- och soptaxor är höjda sedan årsskiftet

Hyltes vatten kostar nu ytterligare 25 öre kubikmetern och tömningen av ett 190-liters sopkärl är 176 kronor dyrare än ifjol.

ANNONS
|

Detta är ett resultat av att kommunpolitikerna, i samband med att budgeten för 2021 togs i december, också höjde vissa taxor inom samhällsbyggnadsförvaltningens områden.

Vad gäller VA-avgifterna har den fast anläggningsavgiften höjts med 0,8 procent och förbrukningsavgifterna med 0,2 procent.

Renhållningstaxorna (hämtning av sopkärl) har höjts med 1 procent. Den som har ett något större (grönt) kärl, 190-liters, betalar nu 1 939 kronor om året för hämtningen.

En nyhet i samband med detta är att ingen fastighetsägare längre få ha hämtning av osorterat avfall; komposterbart ska sorteras ut och läggas i brun tunna. Bakgrunden till detta är en EU-bestämmelse som trätt i kraft från årsskiftet, om utsortering på hushållsnivå.

ANNONS

Under 2020 var dessa taxor oförändrade jämfört med föregående år. Skälen till en höjning just nu är att kommunens kostnader för verksamheten har ökat.

– I bokslutet för 2019 hade vi ett underskott i verksamheten för vatten- och avlopp, som vi fått bära med oss. Vad gäller avgiften för hushållsavfall fick vi under 2020 ett nytt renhållningsavtal med entreprenören som kostar mer än det tidigare, berättar Katarina Paulsson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Det går inte att genomföra med exakthet, men målsättningen med den här typen av taxor är att de ska sättas så att den sammanlagda intäkten från konsumenterna under ett år ska täcka alla kostnader för hanteringen. Det vill säga uppumpning och distribution av dricksvatten, underhåll av ledningar, drift av avloppsreningsverk och liknande.

– Det är svårt att pricka av rätt. Men det finns ett gummiband mellan åren som gör att kostnaderna täcks med avgifterna, säger Paulsson.

Det har funnits ett förslag om att låta indexuppräkna avgifterna, så att det kan göras en automatisk uppräkning en gång varje år. Med beslut om budget för 2021 följde det med en möjlighet för samhällsbyggnadsnämnden att införa en indexreglering från och med i år.

Så här har vissa avgifter höjts för VA och renhållning i Hylte (kr)

20202021
Fast VA-avg (år), villa3 5663 851
Vatten/m316,0016,25
Avlopp/m316,0016,25
Sophämtning, 140 l-kärl1 6651 833
Sophämtning, 190 l-kärl1 7631 939
ANNONS