Rolf Näslund, ryttföreningens ordförande och Leontina Lammheden som är ansvarig för den löpande verksamheten vid ridanläggningen i Rydöbruk är kritiska över hur byggarbetet gjorts. ”Vi får nu heller inget besked från Hyltebostäder, som beställt jobbet, hur vi ska bli av med småbitarna av vass metall”, säger Rolf Näslund.
Rolf Näslund, ryttföreningens ordförande och Leontina Lammheden som är ansvarig för den löpande verksamheten vid ridanläggningen i Rydöbruk är kritiska över hur byggarbetet gjorts. ”Vi får nu heller inget besked från Hyltebostäder, som beställt jobbet, hur vi ska bli av med småbitarna av vass metall”, säger Rolf Näslund. Bild: Johan Persson

Vasst metallskrot ligger spritt över ridhusgolvet

När ridhustaket skulle förstärkas av en entreprenadfirma regnade metallflisor, glas och allsköns bråte ned på golvet och sandunderlaget för ridning - nu kan anläggningen inte användas.

ANNONS
|

– Det är farligt för både hästar och ryttare. Hästarna kan få skador på sina hovar. Vi vet inte hur och när det här ska rättas till, sa Leontina Lammheden, verksamhetsansvarig hos Hylte ryttarförening till HP i måndags.

Förstärkningen har gjorts under sommaruppehållet för att inte störa ridskola och annat. Åtgärderna var nödvändiga för att senare kunna sätta upp de snörasskydd som ryttarföreningen efterfrågat under flera års tid. Ridhuset och de övriga anläggningarna i Rydö ägs och upplåts av kommunen.

– Vi blev skeptiska redan när vi såg hur arbetet skulle utföras, säger Rolf Näslund, ryttarföreningens ordförande.

Byggställningar som sattes upp runt ridhuset i samband med förstärkningsarbetet på taket.
Byggställningar som sattes upp runt ridhuset i samband med förstärkningsarbetet på taket. Bild: Isabel Bark

Han berättar att de arbetare som utförde arbetet på takstolarna gjorde det med begränsad skyddsutrustning, både för sig själva och för anläggningen som sådan.

ANNONS

– De svetsade utan speciella arbetskläder och hade ingen släckningsutrustning med sig. Stålbitar med vassa kanter föll ned från takstolarna.

Näslund och Lammheden beskriver också hur företaget ställde arbetsbord på ridhusgolvet och lät metallspån, smådelar och cigarettfimpar falla ned i ridhussanden.

Inför svetsningen rengjordes också takstolarna med spolande vatten, på ett sätt som - enligt uppgift - dränkte in gipsväggarna så att de svällde. Lysrör lossnade också från armaturerna i taket och slogs sönder mot marken.

Ryttarnas försök att prata med arbetarna och förhindra skadorna på anläggningen begränsades av att de som utförde arbetet varken förstod svenska eller engelska.

– När vi kontaktade Hyltebostäder, som beställt arbetet, berättade de att de skulle gå in med magneter och rensa sanden. Då detta gjorts ett par gånger, fortsatte vi ändå att hitta farligt metallskrot. Bara en meter in från porten fann vi ett metallborr liggande. Det här är en total katastrof, säger Rolf Näslund.

Ridskoleterminen är nu inne på sin fjärde vecka. Man tvingas ha lektionerna utomhus, vilket är möjligt så längre vädret tillåter. Hästar är förbjudna att tas in i ridhuset, tills att den nuvarande underlagssanden är borttagen och ersatt med ny - vilket är föreningens krav på Hyltebostäder eller kommunen.

ANNONS

– Föräldrar till eleverna hör av sig och är kritiska. Vi hyr också ut till privathästar som ska ha tillgång till ridhuset. Vi riskerar att dessa lämnar oss och blir då utan intäkter som vi är beroende av, säger Leontina Lammheden.

Under tisdagen fick ryttarföreningen besked av Hyltebostäder, som beställt takarbetet för kommunens räkning, att den förorenade sanden kommer att tas bort och ersättas med ny.

– Jag vet inte hur snabbt det kommer att gå, men vi ska påskynda det, lovar Charlotta Lindahl, Hyltebostäders chef.

Enligt henne kommer inte entreprenören för arbetet att ställas till svars eller krävas på kostnaden, eftersom det är sand som legat länge i ridhuset.

– Det är därför svårt att säga vem som är skyldig, säger hon.

ANNONS