Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Isaksson (SD) och Anna Roos (C) ser brister i hur Framtid Hylte har skött ärendet om Landeryds skola. Bild: Isabel Bark/arkiv
Stina Isaksson (SD) och Anna Roos (C) ser brister i hur Framtid Hylte har skött ärendet om Landeryds skola. Bild: Isabel Bark/arkiv

Vass kritik mot förhastat skolbeslut: ”Det är ganska oseriöst”

Hyltes oppositionspartier hade velat få mer inflytande inför kommunstyrelsens beslut om att bygga en ny skola i Landeryd. Anna Roos (C) saknar synpunkter från skolpersonal, föräldraråd och barn- och ungdomsnämnden. Både hon och Stina Isaksson (SD) är kritiska till hur ärendet har hanterats av majoriteten Framtid Hylte.

Det var på tisdagen som en majoritet av kommunstyrelsens ledamöter röstade för en nybyggd skola i Landeryd, som ska stå klar på Movägen hösten 2024.

LÄS MER: Nytt besked: ”Landeryd ska få en nybyggd skola”

Oppositionsrådet Anna Roos (C) och Stina Isaksson, gruppledare för SD i Hylte, tycker att den demokratiska processen har brustit eftersom majoriteten Framtid Hylte inte har släppt in andra partier under ärendets gång.

– Att det behöver göras något i Landeryd är solklart, men vi tycker att man ska ha pratat med barn- och ungdomsnämnden. Det finns inga underlag från nämnden om vilka behov som finns, hur de ser på samordning av skola och förskola och situationen i matsalen. Det var inte heller tydligt vad infrastrukturen runt omkring skolan med parkeringsplatser kostar, säger Anna Roos.

”De höll alla diskussioner internt”

Både hon och Isaksson tycker att beslutet i kommunstyrelsen kom för snabbt, utan att oppositionspartierna (C, M och SD) hade fått ta del av allt underlag.

– Det är bra om alla partier är med från början eftersom det är stora beslut. Medborgardialogen tror jag är ett spel för gallerierna. Utredningarna måste ha varit igång innan den hölls, säger Stina Isaksson.

– Framtid Hylte har hållit alla diskussioner internt. Såhär stora frågor borde vi diskutera alla partier tillsammans, säger Anna Roos.

Oppositionspartierna har fem av elva mandat i kommunstyrelsen (KS).

– Förslaget från tjänstemännen var att vi skulle ta del av informationen på mötet. Därför hade vi inte förberett något eget förslag och vi fick inte läsa majoritetens förslag innan de la det på bordet. Jag tycker att det är ganska oseriöst. Nämnderna borde rimligtvis ha fått säga sitt, menar Stina Isaksson.

Landeryds befintliga skola från 1912. Bild: Isabel Bark
Landeryds befintliga skola från 1912. Bild: Isabel Bark

Anna Roos hade velat få svar på flera frågor innan det var dags för beslut i KS.

– Siffrorna i kalkylen är bara gissningar. Ett exempel är att det stod att kostnaden skulle bli 56 miljoner i beslutsunderlaget men majoriteten fattade beslut om 55 miljoner, så de har redan prutat en miljon på kalkylen.

Bästa tomten för nybyggd skola

Om det byggs en ny skola tycker Anna Roos att tomten på Movägen är det bästa alternativet av de två kommunala tomter som har pekats ut i Landeryd.

– Den andra tomten vid företaget Esskå Metall har mer tung trafik till sig. Man måste tänka på trafiksäkerheten för barnen, säger Anna Roos.

– Vi har också lutat åt att en nybyggnation är det bästa, men hade ändå velat vara med från början, tillägger Stina Isaksson.

Den nuvarande skolbyggnaden från 1912 föreslås rymma ortens förskola eller bostäder. Anna Roos tycker att det saknas uppgifter om vad det skulle kosta att bygga om den gamla skolbyggnaden till förskola samt vad det kostar att bygga en ny förskola intill den nya skolan.

– Jag har svårt att se den nuvarande skolan som en förskola. Om man ska flytta förskolan dit måste byggnaden ändå renoveras. Som det är nu finns det bara stentrappor vid entréerna och byggnaden är i två våningar. Det blir mycket lyftande och bärande för personalen.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!