Maria Wahlström, vårdcentralschef i Hylte kommun, förbereder sig och personalen för att vaccinera invånarna.
Maria Wahlström, vårdcentralschef i Hylte kommun, förbereder sig och personalen för att vaccinera invånarna. Bild: Isabel Bark/arkiv

Vårdcentralerna laddar för kommande Covidvaccination

Vårdcentralerna i Hylte letar nu med ljus och lykta efter extra distriktssköterskor och sjuksköterskor för att stå redo för kommande covidvaccinationer.

ANNONS
|

I mellandagarna började vaccin mot covid-19 att distribueras ut till alla delar av Sverige. På vårdcentralerna i Hylte så förbereder sig personalen för fullt för att börja vaccinera sina invånare när det blir deras tur. Först ska bara kommunens allra äldsta få sitt skydd.

– När det gäller särskilda boenden och hemsjukvårdspatienter så har vi hjälp utav ett team från Region Halland plus kommunen. När det gäller övriga invånare så kommer de till oss, säger Maria Wahlström, verksamhetschef för vårdcentralerna i Torup och Hyltebruk.

Att det kommer bli en hög extra belastning på deras personal är något som Maria Wahlström tyvärr räknar med. Som tur är har de redan fått möjlighet att öva.

ANNONS

– När vi nu hade vaccination av säsongsinfluensan så hade vi inte möjlighet till drop-in utan då gällde det att ha tidsbokning. Allt för att det inte skulle bli köbildning så att det gick att hålla avstånd. Det var en bra repetition inför covidvaccinationen.

Det blir tidsbokningar som gäller och sedan får regelverket bestämma vilken ordning som olika grupper i kommunen kommer att vaccineras mot covid-19 berättar Maria Wahlström för Hallandsposten. Vaccinationen kommer också att utföras i vårdcentralernas vanliga lokaler.

– Vi kommer inte att blanda vaccineringen med övrig verksamhet utan kommer att försöka hålla det åtskilt.

För att lösa vaccineringen så planerar Maria Wahlström för att ta in extra personal vilket inte alltid är så lätt att hitta i dessa tider.

– När det blir till att vaccinera våra invånare så får vi lösa det med den personal som vi har och de vi kan plocka in som timvikarier. Vi får nog försöka tricksa lite där så vi kan vaccinera så snabbt vi bara kan.

Det är främst distriktssköterskor och sjuksköterskor som man nu försöker få tag på.

– Tyvärr får vi inte använda de som är 70 plus, för vi har pensionärer som har jobbat hos oss tidigare.

ANNONS
ANNONS